Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

14de-eeuwse grafkelder van 2,5 ton verplaatst in Brugge

14de-eeuwse grafkelder van 2,5 ton verplaatst in Brugge

Nieuws
11/01/2022

Daar is het graf zichtbaar voor bezoekers.

Het gaat om de grafkelder die begin 2021 werd opgegraven door archeologen van Raakvlak. De beschilderingen langs de binnenzijde van de veertiende-eeuwse grafkelder werden gefixeerd en afgedekt met Japans papier. Rondom het graf werd een betonplaat gegoten zodat de grafkelder stabiel bleef en in één geheel kon worden gelicht. Het graf werd uit de grond gelicht en op wieltjes geplaatst om zo in de kerk gerold te worden.

 De komende periode zal het op een tijdelijke plaats staan in de Onze-Lieve-Vrouwekerk terwijl het wordt gerestaureerd. "Het graf wordt in de eerste plaats gecontroleerd gedroogd. Dan worden de beschilderingen verder gerestaureerd. Bezoekers kunnen dat proces ter plaatse volgen. Daarna krijgt het graf een permanente plaats in de kerk", zegt stadsarcheoloog Frederik Roelens.

 Andere graven die op de site werden gevonden, waaronder nog twee gelijkaardige grafkelders en een antropomorf graf, waren te zwaar beschadigd om op de zelfde manier te lichten. Daarvan werd wel een 3D-model gemaakt. 

BEKIJK OOK:

 

 

Auteurs: 
Belga