Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

"Aanleren nieuwe leerstof moet doenbaar zijn"

"Aanleren nieuwe leerstof moet doenbaar zijn"

Nieuws
03/04/2020

Leerlingen zijn per dag maximaal 4 uur per dag bezig met taken voor school, ouders investeren maximaal 2 uur per week in actieve begeleiding van studiewerk. Dat is één van de richtlijnen die scholen meekrijgen om voorbereid te zijn op de periode na de paasvakantie. "Ik heb het onderwijsveld en een groep pedagogen gevraagd om eenduidige richtlijnen uit te werken", zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). "Het onderwijs is vrij, maar ik hoop dat de scholen hier enigszins uniform mee gaan omspringen".

Als de Nationale Veiligheidsraad de coronamaatregelen ook na de paasvakantie verlengt, dan gaan de Vlaamse scholen nieuwe leerstof aanbieden. Er wordt gekozen voor een vorm van 'preteaching' waarbij de leerstof twee keer aangeboden wordt aan alle leerlingen. Een eerste keer via het afstandsonderwijs. Een tweede keer wanneer de lessen op school hervatten. "Dit is een noodzakelijke stap, want ik ben bezorgd om de onderwijskwaliteit. Dit mogen geen verloren leerweken worden", zegt minister Weyts.

"Niet afhankelijk van mama en papa"

De minister wil dat de preteaching doenbaar en haalbaar blijft voor leerkrachten, leerlingen en ouders. Het zal vooral belangrijk zijn om de tijdsbesteding goed te reguleren. Leerlingen zijn per dag maximaal 4 uur bezig met schooltaken - de helft van de leertijd tijdens een gewone schooldag. "Online zelfstandig leren is intensiever dan les krijgen in de klas", zegt Weyts. "We trekken daarom duidelijke grenzen".

Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling dat ouders leerkracht spelen. De actieve betrokkenheid van ouders bij de opdrachten blijft beperkt tot maximaal 2 uur per week. "Kinderen moeten het vertrouwen krijgen om zelfstandig aan de slag te gaan. Anders worden ze afhankelijk van mama of papa en zijn ze straks niet klaar om terug naar school te gaan". De schoolteams bepalen zelf op welke leerstof ze focussen na de paasvakantie, want zij kennen hun leerlingen het best.

Auteurs: 
Belga