Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Achttien vrachtwagens in beslag genomen bij controle transportbedrijf in Geluwe

Achttien vrachtwagens in beslag genomen bij controle transportbedrijf in Geluwe

Nieuws
05/07/2020

Op zaterdag 4 juli voerden verschillende West-Vlaamse federale en lokale politiediensten, arbeidsinspectie en woninginspectie gezamenlijk een grondige controleactie bij een Litouws transportbedrijf in Geluwe. Daarbij werden achttien vrachtwagens in beslag genomen.

Bij eerdere controles door de federale wegpolitie sprong het bedrijf in het oog door diverse overtredingen: er werden onder meer fouten vastgesteld bij de ijking van het registratietoestel, de snelheidsbegrenzer en de technische keuring van de voertuigen.

Begin juni werden al 11 vrachtwagens van de firma geïmmobiliseerd, en moest het bedrijf voor 40 000 euro aan onmiddellijke inningen betalen.

Overlast

Bovendien kwamen van omwonenden van het bedrijf verschillende klachten. Zo zorgden chauffeurs regelmatig voor overlast wanneer ze in het weekend rust namen. Ze parkeerden hun voertuigen langdurig op het fietspad en lieten massaal veel zwerfvuil achter. 

All-round controle

Naar aanleiding van die vaststellingen richtte de controleactie op zaterdag zich niet enkel op overtredingen aan de vrachtwagens zelf, maar ook op fraude en inbreuken op het sociaal strafrecht, de leefomstandigheden van de werknemers en inbreuken op de milieuwetgeving. Daarbij werden 25 werknemers verhoord, zowel mecaniciens als chauffeurs.

Achttien vrachtwagens in beslag genomen na inbreuken op het sociaal strafrecht: 16 in Geluwe en 2 die zich in het Limburgse Houthalen bevonden. Ook een servicewagen werd geïmmobiliseerd. Het woongedeelte van de bedrijfsgebouwen, waar enkele werknemers verbleven, werd onbewoonbaar verklaard.

Auteurs: 
Nathan Vandamme

Ontvang nu pushberichten met West-Vlaams nieuws rechtstreeks in je Facebook inbox