Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Baggerwerken havengeul Blankenberge begonnen

Baggerwerken havengeul Blankenberge begonnen

Nieuws
28/03/2019

Het baggeren is intussen gestart. Een zandbank  zorgt voor een gevaarlijke situatie voor de vaartuigen die de haven in en uit moeten. Het gaat om een extreme verzanding van de  havengeul. Het wegbaggeren gebeurt in verschillende fases. Met  als gevolg dat het karwei ook langer duurt.

6.000 vrachtwagens

De verzanding van de Blankenbergse haven is een bekend probleem. Het verzanden is een natuurlijk proces. Daarom wordt de jachthaven jaarlijks gebaggerd. Maar dit keer is zelfs de haventoegang dichtgeslibd. En dat is uitzonderlijk. Er ligt een zandplaat met het volume van 6.000 vrachtwagens.

"De havengeul is zodanig verzand dat we eigenlijk niet met de eigen vaartuigen binnen kunnen", zegt Steve Timmermans, adbiseur beheer bij de afdeling Kust. "We moeten eerst een sleuf maken in de zandhoop die wordt nu opgespoten"

Mei

Tegen eind volgende week moet er een doorgang zijn voor het baggermateriaal. Dan kan binnen- en buitenvaren bij laag tij.  Maar voor de grotere pleziervaartuigen blijft het toch uitkijken om niet in de problemen te geraken. "Ik denk dat we tot eind april werk zullen hebben om een veilige diepgang te hebben. Dan kunnen er vaartuigen binnen tot anderhalve en twee meter diepte. Maar om alles op volledige diepte te krijgen zullen we nog langer werk hebben". Intussen wordt het havenverkeer via speciale signalisatie op de hoogte gehouden.

 

 

 

Auteurs: 
Bernard Vanneuville