Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Beroerte herkennen redt levens

Beroerte herkennen redt levens

Nieuws
08/05/2018

Er was aandacht voor de risicofactoren en de soorten beroertes. Ervaringsdeskundigen van de patiëntenverenging  “CVA Mijn Tweede Leven” delen hun ervaring over leven na een beroerte.

Dagelijks worden in ons land 52 mensen door een beroerte getroffen. Zoals Conny. Ze is 53 en kreeg acht jaar geleden een herseninfarct.  Samen met andere lotgenoten leert Conny  met “CVA Mijn Tweede Leven” de slachtoffers omgaan met de gevolgen van hun beroerte.   

"Aan de buitenkant zie je niks aan mij.  Dat besef ik goed genoeg. Maar ik heb wel andere beperkingen.  Mijn spraak valt soms weg en ik  heb moeite om uit mijn woorden te geraken.  Ik ben een deel van mijn gezichtsveld verloren. En mijn fijne motoriek is ook uitgevallen", zegt Conny.

Wat is een beroerte?

Een beroerte is een hersenbloeding of herseninfarct afhankelijke van de hersenzone die getroffen is. Vandaar de naam CVA of Cerebro Vasculair Accident. Wie snel de symptomen herkent kan de hersenschade beperken. Dat kan via een test.

Hoe voorkomen?

Op de infomarkt komt ook preventie aan bod en krijg je tips voor een gezonde levensstijl. "Geen te hoge bloeddruk en een laag cholesterol. Geen te hoog lichaamsgewicht en voldoende lichaamsbeweging. Voldoende controle van suiker bij suikerpatiënten. Dat zijn de klassieke risicofactoren", zegt neuroloog Frederik Clement van AZ Delta.

Morgen staat de infostand over beroertes op de wekelijkse markt in Torhout.

Auteurs: 
Bernard Vanneuville