Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Buitenspeeltuinen mogen weer open

Buitenspeeltuinen mogen weer open

Nieuws
27/05/2020

De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen wel zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer effectief open kunnen.

Bezoeken aan de speeltuinen zijn voorbehouden voor kinderen tot en met 12 jaar en de volwassenen die de kinderen begeleiden moeten een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon behouden. Bovendien moet de toegang in de grote speeltuinen in parken beperkt worden tot maximaal twintig kinderen tegelijk.

De speeltuinen in natuurbezienswaardigheden en culturele bezienswaardigheden mogen ook toegankelijk zijn. Wel is de uitbater verantwoordelijk voor het toezicht en moet die ook elke volkstoeloop voorkomen, klinkt het. Binnenspeeltuinen mogen nog niet opengaan.

Tevreden

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) is tevreden dat de speeltuinen terug open mogen, klinkt het in een reactie. "Dat was ook onze vraag: kinderen moeten kunnen spelen, en zeker voor gezinnen die klein behuisd zijn en/of geen tuin hebben is een speeltuin een verademing", zegt woordvoerster Nathalie Debast. "Het is belangrijk dat mensen de regels kennen en respecteren, we raden gemeenten aan hier goed over te communiceren. Het kan niet de bedoeling zijn dat gemeenten aan iedere speeltuin een permanente opzichter moeten plaatsen." Wel kan er gecontroleerd worden door toezichthouders zoals politieagenten, klinkt het nog.

Voor het handhaven van de maatregelen rekenen de gemeenten en steden vooral op de verantwoordelijkheidszin van de bewoners. De stad Gent verwijdert alle afbakeningslinten rond haar 175 speeltuinen en plaatst een informatiebord aan elke speeltuin met richtlijnen, klinkt het. De stad Hasselt beperkt net als Gent de toegang in grote speeltuinen tot maximaal 20 kinderen tegelijk, bij kleine speelpleinen wordt er op het gezond verstand gerekend

Auteurs: 
Belga

Ontvang nu pushberichten met West-Vlaams nieuws rechtstreeks in je Facebook inbox