Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Buurtbewoonster vecht komst mestsilo's aan

Buurtbewoonster vecht komst mestsilo's aan

Nieuws
15/04/2019

De buurtbewoonster werpt nu alles in de strijd tegen een eventuele regularisatie met een petitie, advocaat en steun van de groene lobby. Buurtbewoonster Anne Pouillie (49) verslikte zich in haar koffie toen ze enkele maanden geleden zag dat zware transporten aan en af reden om mestopslagsilo's te installeren bij een onbewoonde hoeve aan de landelijke Gravendreef in Watou, een deelgemeente van Poperinge. "Wij hebben vooraf nergens een aanvraag tot vergunning zien uithangen. Kort na de illegale opbouw hadden we overlast door zware mesttransporten, die elkaar nauwelijks kunnen kruisen in de smalle straat, die deel uitmaakt van een druk toeristisch wandel- en fietsnetwerk. Deze grootschalige activiteiten horen thuis op een industrieterrein of toch tenminste aan een tweevaksbaan."

Openbaar onderzoek

Toen deze activiteiten Poperings burgemeester Christof Dejaegher ter ore kwamen, liet hij de site tijdelijk verzegelen. "De zegel werd onlangs even verbroken zodat de mest uit de silo's kon gehaald worden en ondertussen verscheen een aanvraag tot vergunning bij de site", aldus Pouillie. "Het openbaar onderzoek loopt tot en met 21 april. Samen met andere buurtbewoners doe ik er alles aan om te verhinderen dat deze illegale site straks geregulariseerd wordt. Ik startte een petitie op en stelde een advocaat aan." Pouillie is lid van Groen Poperinge en zocht steun bij haar partij, Natuurpunt en de West-Vlaamse Milieufederatie, de koepelvereniging van de West-Vlaamse natuur- en milieuverenigingen.

Herstel van oorspronkelijke situatie

"Het kwetsbare landschap van de grensstreek, met haar unieke restnatuur en mooie buurtwegels, moeten we koesteren. Daarvoor dient de vergunningsprocedure. We werken hiervoor goed samen met de meeste landbouwers uit de streek", klinkt het. "We verwachten dat het stadsbestuur het herstel van de oorspronkelijke situatie beveelt. Een vergunning is kiezen tegen plichtbewust boeren."

Lees ook:

Auteurs: 
Thijs Pattyn