Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Crevits tikt Agentschap Opgroeien op de vingers na incident in Veurnse crèche

Crevits tikt Agentschap Opgroeien op de vingers na incident in Veurnse crèche

Nieuws
15/06/2022

Het Agentschap Opgroeien was op de hoogte van een huiszoeking over de opvang in Veurne. Dat die informatie niet met de minister is gedeeld, kan voor Crevits niet door de beugel. "Ik ben zeer ongelukkig over de manier waarop dit gelopen is. Het Agentschap heeft zich daar ook voor geëxcuseerd."

Onderzoek naar wantoestanden

Kind en Gezin, onderdeel van het Agentschap Opgroeien, heeft dinsdag de vergunning van een onthaalouder in Veurne ingetrokken nadat bekend was geraakt dat het gerecht een onderzoek voert naar mogelijke wantoestanden. Een jongetje belandde enkele weken terug in het ziekenhuis nadat het hardhandig door elkaar werd geschud. Er loopt een onderzoek tegen onbekenden, het is dus niet duidelijk of het kind bij de onthaalmoeder of ergens anders gewond raakte.

Ook in maart 2020 belandde een baby, verzorgd door dezelfde onthaalmoeder, in het ziekenhuis. Het onderzoek bracht toen geen duidelijkheid over waar het kind het letsel had opgelopen. Minister Crevits heeft dinsdag in het Vlaams Parlement bevestigd dat de betrokken onthaalouder op de lijst staat van opvanginitiatieven die de voorbije weken geherevalueerd zijn. Het ging bij die evaluatie om initiatieven die nog open waren nadat Kind en Gezin zich de voorbije jaren benadeelde partij had gesteld bij de politie of het parket. 

Bestempeld als veilig

De eindconclusie van Kind en Gezin luidde: de betrokken initiatieven hebben maatregelen genomen om de veiligheid te verzekeren. "Ik stel vast dat dit niet correct is", zegt minister Crevits. Volgens de CD&V-minister stond de onthaalouder in Veurne 'groen' ingekleurd en werd ze bestempeld als veilig. Maar op 7 juni - voor de overhandiging van de evaluatie - is er bij Kind en Gezin een huiszoeking geweest over de opvang in Veurne. Het gerecht heeft toen gevraagd om niet te communiceren of stappen te ondernemen. Maar minister Crevits vindt dat het Agentschap haar daarover had moeten informeren. "Ik til hier zwaar aan", kllinkt het. 

"We begrijpen de vragen en bezorgdheden van de minister. We benadrukken dat we, van zodra we alle nodige informatie gekregen hebben, de vergunning van de onthaalouder meteen hebben opgeheven", stelde het Agentschap Opgroeien dinsdagavond in een korte reactie. CD&V-parlementslid Katrien Schryvers vindt het nieuwe dossier "hallucinant". Zij begrijpt niet dat er na de eerdere klacht in 2020 geen knipperlicht is blijven branden. Vrijdag komt Katrien Verhegge langs in de onderzoekscommissie kinderopvang. Daar zal zij door de parlementsleden wellicht aan de tand gevoeld worden over dit dossier.

Auteurs: 
Redactie
Belga