Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

De Panne herdenkt Operatie Dynamo

De Panne herdenkt Operatie Dynamo

Nieuws
18/05/2021

Operatie Dynamo had eigenlijk vorig jaar moeten herdacht worden, maar door de coronacrisis is alles een jaar opgeschoven. De Panne wilde de belangrijke en bepalende gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog op gepaste manier herdenken. (lees verder onder de foto)

De Panne herdenkt operatie Dynamo met onder meer een tentoonstelling in villa Le Chalutier en een wandeling langs speciaal ingerichte strandcabines. Daarin hoor je ook verhalen van getuigen die vertellen hoe de Duitsers De Panne zwaar onder vuur namen. De evenementen rond Operatie Dynamo in De Panne lopen tot 3 oktober.

Operatie Dynamo

Het Duitse leger valt op 10 mei 1940 België, Nederland, Frankrijk en het Groothertogdom Luxemburg binnen. Ondanks de hulp van het Britse Expeditieleger (BEF), moeten de geallieerde legers al vlug wijken en zich terugtrekken in de richting van de Noordzee. Een grootschalige evacuatie van het Britse leger wordt voorbereid in de ‘Dynamo’-zaal van het kasteel van Dover. Door de capitulatie van België op 28 mei 1940 kan enkel nog de haven van Duinkerke gebruikt worden voor de operatie.

Van 26 mei tot 4 juni 1940 worden zo’n 338.000 militairen, waaronder 139.000 niet-Britten, overgebracht naar het Verenigd Koninkrijk. Dat gebeurt niet zonder slag of stoot. De haven van Duinkerke is door bombardementen zwaar beschadigd en er zijn nog maar één kade en twee pieren bruikbaar. Rijen vrachtwagens worden op de stranden gereden om zo extra pieren te vormen. Dat is ook zo in De Panne. Het Britse leger heeft niet genoeg schepen om alle militairen over te brengen. Daarom worden ook burgers opgeroepen om met kleine vaartuigen militairen op te halen en over te brengen. Ook Belgische schepen gaan in op deze vraag. Niet zonder risico, want er zijn zeemijnen, torpedo’s en aanvallen van de Duitse Luftwaffe. The Royal Air Force schiet te hulp en gaat het gevecht aan met de Luftwaffe.

Straks meer over de herdeking van Operatie Dynamo in De Panne.