Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dertien jaar cel gevorderd voor overval op Gamma

Dertien jaar cel gevorderd voor overval op Gamma

Nieuws
07/01/2019

Het openbaar ministerie eiste dertien jaar gevangenisstraf. Zijn kompaan bij de feiten in Oostende riskeert vijf jaar cel.

Op vrijdag 29 juni drongen twee jongemannen even voor openingstijd de Gamma aan de Nieuwpoortsesteenweg in Oostende binnen. Onder bedreiging van een wapen eisten ze de inhoud van de kluis. Twee werknemers werden geboeid met spanbandjes. Uiteindelijk maakten ze enkele duizenden euro's en een gsm buit.

De politie traceerde de gestolen gsm en kon Ayoub A. (21) en Alex R. (22) de volgende dag al oppakken in een hotel in Middelkerke. Uit onderzoek bleek dat de jongeman uit Tienen ook in aanmerking kwam voor een gewapende overval op een Aldi-filiaal in de J.P.Minckelersstraat in Leuven.

Meerdere slachtoffers stelden zich op de zitting burgerlijke partij.  De slachtoffers van de feiten in Oostende vroegen elk 2.000 euro morele schadevergoeding.

Ayoub A. is absoluut niet aan zijn proefstuk toe. Ondanks zijn jonge leeftijd liep hij al meerdere zware veroordelingen op, waardoor hij in principe tot 2027 achter de tralies moet blijven. Het OM vorderde voor de gewapende overvallen dertien jaar gevangenisstraf.

Op het verkeerde pad

De verdediging legde uit dat A. door slechte vrienden op het verkeerde pad was beland. Na een vorige veroordeling kreeg hij een enkelband, waardoor de beklaagde zijn leven toch weer enigszins op de rails kreeg. Toen een voorwaardelijke straf toch effectief werd, wist hij dat hij sowieso terug naar de gevangenis moest. "Hij heeft zijn enkelband doorgeknipt en begon te drinken, drugs te gebruiken en te gokken. Van pure wanhoop is hij van de ene stommiteit in de andere beland", aldus meester Jelle Dejaegher.

Volgens de advocaat kan er geen sprake zijn van gijzeling, maar voor het overige werden alle feiten toegegeven. Meester Dejaegher kon door het uitgebreide strafblad van zijn cliënt alleen maar vragen om een mildere straf. "Met dertien jaar cel wordt het onmogelijk om nog iets van zijn leven te maken. Hij heeft zijn verantwoordelijkheid genomen, het is geen gewetenloos monster."

"Ik ben geen engeltje"

Voor Alex R. werd vijf jaar cel geëist. De Leuvenaar van Roemeense origine blijft wel zijn betrokkenheid bij de zaak ontkennen. Nochtans werd de beklaagde door één van de werknemers van Gamma herkend. Op zijn gsm werden ook beelden aangetroffen waaruit zou blijken dat hij vooraf op verkenning ging. "Dat is enkel gebaseerd op een schaduw die net als mijn cliënt zijn pet achterstevoren draagt. Het is heel mager om hem op basis daarvan te veroordelen", aldus meester Nick Verstraete, die de vrijspraak vroeg. "Ik ben geen engeltje, maar voor deze feiten ben ik onschuldig", zei R. zelf.

De rechtbank doet uitspraak op 4 februari.

Lees ook:

Auteurs: