Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dorp Leisele vreest bouwplannen van mestbedrijf

Dorp Leisele vreest bouwplannen van mestbedrijf

Nieuws
16/09/2021

Veel mensen in het dorp vlakbij vrezen voor nog meer geurhinder en drukker verkeer. Er hangen zwarte vlaggen, de inwoners van Leisele maken bezwaar.

"Dit hoort hier niet thuis" (buurtbewoner)

Het mestverwerkingsbedrijf Samagro aan de rand van Leisele zorgt dus voor onrust in het dorp. Jaarlijks wordt er bijna 100.000 ton mest verwerkt. Samagro wil moderniseren en de compostering en het verkorrelen scheiden in twee gebouwen. Het vraagt hiervoor een vergunning, maar dat maakt de mensen ongerust.

"We denken dat dit meer vervoer met zich zal meebrengen. En dan is er ook het zicht. Een gebouw van 18 meter hoog hier in landelijk gebied, ik vind niet dat dit hier thuishoort", zegt een buurtbewoner. "En tevens vrees ik voor geurhinder."

(lees verder onder de foto)

"We passen plannen aan" (bedrijf)

Gisteravond was er een druk bijgewoonde infovergadering. Het bedrijf beloofde geen capaciteitsuitbreiding maar wel een dubbel geurverwijderingssysteem. Het heeft ook naar de mensen geluisterd.

Koen Samyn van mestverwerkingsbedrijf Samagro: "We gaan onze plannen laten aanpassen naar een luchtdichte wand- en dakdekking. Daarnaast waren er vragen om een sas te bouwen voor de aanvoer. We gaan het gebouw iets verder van de straat bouwen om het groen scherm groter te maken."

"Beter verhuizen"

Veel klachten over geurhinder werden in het verleden niet gehoord en nu willen de mensen waterdichte garanties. Of eigenlijk zien ze het bedrijf nog liever verhuizen. 

"Eigenlijk zou dat de beste oplossing zijn. Ook voor hen, want zij gaan problemen blijven hebben met ons. Dat zullen er meer zijn dan er ooit zijn geweest, als het terug gaat stinken", zegt Johnny Rutten. "Dit heeft niets meer met een agrarisch bedrijf te maken. Dit is een industrieel bedrijf met veel vrachtwagens. Dit hoort hier niet."

Tegen de eerste plannen is al massaal bezwaar ingediend. Of de aangepaste plannen het zullen halen, is nog maar de vraag.

Auteurs: 
Karl Vandenberghe