Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Drie maanden met uitstel voor dodelijk ongeval

Drie maanden met uitstel voor dodelijk ongeval

Nieuws
15/09/2020

Na het ongeval kreeg hij enkel een minnelijke schikking voor rijden onder invloed, maar de vader van het slachtoffer dagvaardde hem met succes voor de correctionele rechtbank.

In januari 2018 wilde een 21-jarige vrouw met haar fiets de Gistelsesteenweg in Oostende oversteken. Het slachtoffer werd op het kruispunt met de Zilverlaan gegrepen door een bestelwagen met aanhangwagen, die uit de richting van Gistel kwam. De bestuurder bleek 0,83 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Voor die alcoholintoxicatie betaalde de man een minnelijke schikking, maar voor het ongeval zelf werd hij niet vervolgd. Hij reed immers op een voorrangsweg aan de toegelaten snelheid van 50 kilometer per uur.

Maar de burgerlijke partij vond dat de beklaagde wel degelijk in de fout ging en bracht hem via een rechtstreekse dagvaarding voor de correctionele rechtbank. Volgens de advocate van de vader van het slachtoffer had de man zijn snelheid moeten aanpassen aan het mistige weer en aan de drukte. Bovendien was er volgens de burgerlijke partij ook sprake van schuldig verzuim. Na het ongeval bleef de beklaagde wel ter plaatse, maar bekommerde hij zich niet persoonlijk om het slachtoffer.

Onvoorzichtig

De rechter oordeelde dat de veertiger wel degelijk aan een onaangepaste snelheid reed en dat hij niet voorzichtig genoeg was op het kruispunt. Voor schuldig verzuim werd hij vrijgesproken. De beklaagde werd uiteindelijk veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf met uitstel en een geldboete van 400 euro. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van drie maanden, waarvan de helft met uitstel. Om zijn rijbewijs terug te krijgen zal V. zijn rijexamens opnieuw moeten afleggen en moeten slagen voor medische en psychologische proeven. Op burgerlijk gebied werd al geoordeeld dat het slachtoffer zelf voor 75 procent aansprakelijk is.

Lees ook:

Auteurs: 
Belga