Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Expo Poolse bevrijding Roeselare, Tielt & Poperinge

Expo Poolse bevrijding Roeselare, Tielt & Poperinge

Nieuws
28/01/2019

De divisie stond onder leiding van generaal Stanisław Maczek. Curator van de tentoonstelling is Dirk Verbeke. Hij is eresecretaris van de stad Tielt en voorzitter van de Vereniging Eerste Poolse Pantserdivisie België. De tentoonstelling was in het voorjaar al te zien in de Poolse hoofdstad Warschau.

Interactief

De expo stelt de persoonlijke verhalen van de Maczkowcy (de soldaten van generaal Maczek) centraal en vraagt van de bezoeker een actieve deelname. Dankzij deze interactieve manier om de gebeurtenissen van 75 jaar geleden voor te stellen, zijn ze ook voor de bezoekers van nu erg interessant om kennis van te nemen.

Samenwerking met Polen

Dat de tentoonstelling nu in het Brusselse Legermuseum te zien is, is een resultaat van de samenwerking tussen de Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering, het Museum van de Tweede Wereldoorlog in Gdańsk, het Instituut van Nationale Herinnering, het Nationale Instituut voor Pools Cultureel Erfgoed in het Buitenland POLONIKA alsook het Departement voor Publieke en Culturele Diplomatie van het Poolse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Tentoonstelling komt naar West-Vlaanderen

De tentoonstelling in Brussel is een initiatief van de Poolse Ambassade in Brussel, met steun van de Dienst voor Militaire Veteranen en Slachtoffers van Repressie. De tentoonstelling is open van 29 januari tot en met 29 maart 2019.

Na deze twee maanden zal ze doorreizen naar enkele Vlaamse steden, onder andere Poperinge, Roeselare en Tielt. Klik hier voor meer info

Lees meer

 

Auteurs: