Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Geldboetes voor bedrijven wegens arbeidsongevallen

Geldboetes voor bedrijven wegens arbeidsongevallen

Nieuws
18/09/2019

Op 7 december 2015 begon de jonge Fransman via interim aan zijn eerste werkdag als jobstudent bij Multiform in Menen. Van twee collega's kreeg hij te horen hoe hij van panelen de hoeken moest afzagen. Toen de machine blokkeerde, probeerde hij met zijn hand het probleem te verhelpen. Het slachtoffer verloor hierbij zijn wijs- en middelvinger en liep breuken op aan ringvinger en pink. Zijn droom om dokter te worden moest hij noodgedwongen opbergen.

Amputatie

Ook Metal Maes uit Zwevegem riskeert een effectieve geldboete van 36.000 euro voor een ernstig arbeidsongeval. Op 29 augustus 2016 kwam een 16-jarige jobstudente met haar hand in een pers terecht. Dat leidde tot de amputatie van het topje van haar geplette rechterwijsvinger. Het draadverwerkend bedrijf was eerder al op de vingers getikt voor het gebrekkige veiligheidsbeleid. Volgens het arbeidsauditoraat legde de beklaagde zelfs na het ongeval nog een bevel om de machine stop te zetten naast zich neer.

Ten slotte werd voor de zaakvoerder van een Portugees bouwbedrijf 9.600 euro boete gevorderd. In maart 2018 in Oostende raakte een Portugese arbeider zwaargewond toen een betonnen vloerplaat begon te schuiven.

 

Auteurs: 
Belga