Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Haven Oostende doet grootste investering in 10 jaar

Haven Oostende doet grootste investering in 10 jaar

Nieuws
01/10/2019

De REBO-terminal in de voorhaven van Oostende is gekend als de zwaarlastkade die gespecialiseerd is in stockage, pré-assemblage en verschepen van windturbineonderdelen. In 2010 trok Haven Oostende extern kapitaal aan om de haven uit te bouwen tot dé logistieke offshore wind hub van het Zuidelijk deel van de Noordzee. Hiervoor werd samen met PMV, DEME en Artes-Group NV  Renewable Energy Base Ostend “REBO NV” opgericht. REBO treedt sindsdien op als logistiek ontwikkelaar die investeert in infrastructuren (zwaarlastkade, kaaimuren, kantoorgebouwen, …) op terreinen van Haven Oostende en deze verhuurt.

Haven neemt aandelen over

Op negen jaar tijd is de REBO-terminal voldoende matuur geworden en heeft ze een stabiele balans waardoor de middelen en expertise van de initiële investeerders, aanwezig van bij de start, niet langer nodig zijn. Na een risicovolle startfase met een grote nood aan kapitaal en expertise wenst Haven Oostende maximaal in te zetten op groei van de activiteiten op deze terminal. Daarom nam het Havenbedrijf het initiatief voor gesprekken rond de herverdeling van het aandeelhouderschap. Haven Oostende neemt nu de aandelen van alle andere aandeelhouders over. Als enige aandeelhouder overtreft Haven Oostende nu haar eerder dit jaar aangekondigde ambities. 

Dirk Declerck, CEO Haven Oostende:” Om de continuïteit van de haven te versterken is het belangrijk dat de bezetting van REBO-terminal verhoogd wordt. De terminal heeft heel wat troeven, zoals de exclusieve ligging, aanwezigheid van zwaarlastkaaien en een RORO (roll on roll off) ponton met draagkracht van 650 ton. Deze troeven maximaal uitspelen in combinatie met een verbreding van de activiteitenradius zal ertoe bijdragen dat de Blauwe Economie ontwikkelingen zich verder kunnen vasthechten in het sociaal - economisch weefsel van regio Oostende. Momenteel werken permanent meer dan 500 mensen in de offshore wind business in de haven van Oostende.  Het havenbestuur dankt PMV, DEME en Artes-Group NV uitdrukkelijk voor de opbouwende rol die ze gespeeld hebben.”

 

Auteurs: