Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Klas voor Oekraïense vluchtelingen vraagt "enorme inspanning" van plattelandsgemeenten

Klas voor Oekraïense vluchtelingen vraagt "enorme inspanning" van plattelandsgemeenten

Nieuws
29/06/2022

Wingene kent een grote toestroom van Oekraïense vluchtelingen is koploper wat plattelandsgemeenten in de regio betreft. "We tellen momenteel 25 gezinnen: 45 volwassenen en 56 kinderen, waarvan 13 kleuter- en 19 lager onderwijs volgen in Wingene."

Schoolbestuur Driespan en het Sociaal Huis van Wingene hebben de handen in elkaar geslagen om het recht aan onderwijs een invulling te geven. "Dat wil dus ook zeggen dat de druk op het onderwijs opnieuw toeneemt na twee intensieve coronajaren."

Lerarentekort

OKAN-onderwijs is een systeem voor minderjarige anderstalige nieuwkomers en bestaat uit een onthaalklas. "Elke voormiddag worden alle Oekraïense kinderen binnen Wingene, Zwevezele en Ruiselede naar de Centrumschool van Wingene gebracht met de schoolbus, om daar een taalbad Nederlands te krijgen", zegt schepen van Onderwijs, Hedwig Kerckhove. In de namiddag kunnen de kinderen meevolgen binnen het gewone onderwijscircuit in de dichtstbijzijnde school van hun (tijdelijke) woonplaats.

"Het is geen evidentie om zo snel en grootschalig een OKAN-klas op te zetten. Enerzijds is er de moeilijke puzzel door het huidige, prangende lerarentekort. Scholengemeenschap Driespan heeft recht op vier extra leerkrachten, maar vond er voorlopig maar een." Vanuit de scholengemeenschap werd een eigen zorgbegeleider ingezet om de OKAN-klas haalbaar te maken.

Slechts één nationaliteit

Anderzijds is er de eerder uitzonderlijke situatie dat de klas bestaat uit een en dezelfde nationaliteit. Meestal brengt een OKAN-klas verschillende nationaliteiten samen. "Voor de leerkracht(en) is het een uitdaging om de groep goed bij de les te houden, in het Nederlands en hen te kunnen begeleiden."

Om de kinderen en leerkracht goed op te vangen, doet de gemeente een beroep op (Oekraïense) vrijwilligers, maar ook zij zijn schaars. “De scholen zijn nog altijd op zoek naar vrijwilligers en leerkrachten”, getuigt Lieven Verkest, directeur van scholengroep Driespan. “Voel je je geroepen om te helpen ondersteunen in klascontext of bij het begeleiden van schoolbusvervoer? Neem dan zeker contact op.”

De gemeente heeft ook een deskundige aangeworven om Oekraïense vluchtelingen beter te begeleiden bij hun huisvesting en werk.

Auteurs: 
Kjenta Vangampelaere