Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Minder politiegeweld bij Het Houtsche in 2021

Minder politiegeweld bij Het Houtsche in 2021

Nieuws
09/03/2022

Vorig jaar stelde de politie veertien pv's op voor gewelddaden tegen politiemensen in Beernem, Oostkamp en Zedelgem. “Dat is een pak minder dan het coronajaar 2020 toen er 20 pv’s werden geregistreerd. In 2019 lag dat aantal met 36 pv's een pak hoger,” stelt gemeente- en politieraadslid Lode Vanneste uit Beernem.

“Toch mogen deze cijfers ons niet afleiden van de zware druk die de politie van Het Houtsche regelmatig ervaart. Bovendien moeten we voorzichtig zijn met deze cijfers. Voor sommige lichtere feiten wordt niet altijd een pv gegeven omdat ze amper worden vervolgd”.

Samenwerking regio Tielt

N-VA pleit daarom om te investeren in bodycams. Dat zijn kleine camera's die agenten op hun lichaam dragen om de interacties vast te leggen. "Meer operationele diensten gebruiken intussen dit type camera's. Zo willen ze het geweld tegen politiemensen terugdringen. Het zorgt trouwens ook voor een correctheid van de feiten bij een mogelijk onderzoek", vertelt Vanneste.

De politiezone liet intussen weten dat ze het gebruik van de technologie in overweging neemt. Mogelijk zal Het Houtsche daarvoor samenwerken met de politiezone Regio Tielt.

In juli buigt het politiecollege zich over het nieuwe investeringsplan voor de komende drie jaar.

Auteurs: 
Kjenta Vangampelaere