Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Moordenaarskoppel vanavond overgevlogen naar ons land

Moordenaarskoppel vanavond overgevlogen naar ons land

Nieuws
18/02/2020

Het koppel werd in 2011 door het West-Vlaamse hof van assisen bij verstek veroordeeld tot levenslange opsluiting voor de moord op een Britse zakenman.

Moord

Op 23 mei 1996 werd het lichaam van Marcus Mitchell aangetroffen in de duinen van De Haan. De man was vanop enkele centimeters afgemaakt met kogels in het linkeroog en de keel. De speurders ontdekten dat het slachtoffer een grote som geld had geleend aan Lacote en Van Acker. Met die 300.000 pond zouden ze zogezegd een lucratieve deal sluiten in Libië. Hilde Van Acker en haar Frans-Ivoriaanse partner Jean-Claude Lacote werden snel opgepakt, maar kwamen eind 1996 op vrije voeten. Sindsdien bleven ze uit de greep van het Belgische gerecht. Op 15 december 2011 werden ze door het hof van assisen in Brugge bij verstek veroordeeld tot levenslange opsluiting voor de moord op Marcus Mitchell. Voor Van Acker, die door de openbaar aanklager als een handlanger werd omschreven, had het openbaar ministerie nochtans dertig jaar opsluiting gevorderd.

Most Wanted

Lacote en Van Acker stonden sinds de oprichting van de lijst op Belgium's Most Wanted. Op 18 oktober 2019 lanceerde Europol ook nog de campagne "Crime has no gender". Op die lijst met meest gezochte vrouwelijke criminelen prijkte de naam van Hilde Van Acker. Het politiewerk van FAST (Fugitive Active Search Team) en beide campagnes leidden uiteindelijk tot een grote doorbraak. Jean-Claude Lacote werd op 20 november ingerekend in Abidjan, zijn ex-vrouw werd de volgende ochtend in dezelfde Ivoriaanse stad gearresteerd. Het parket kondigde onmiddellijk aan dat het de uitlevering van beide veroordeelden zou vragen. Via haar advocaat Kris Vincke had Van Acker al gemeld dat ze zelf ook absoluut uitgeleverd wilde worden. Daarbij werd onder andere gewezen op haar gezondheidstoestand.

Borstkanker

De vrouw lijdt aan borstkanker, maar kreeg geen toestemming om de Ivoriaanse gevangenis te verlaten voor de nodige bestralingen. De rechtbank van Abidjan oordeelde begin januari dat beide veroordeelden aan België uitgeleverd mochten worden. Dinsdagavond zullen Lacote en Van Acker onder politiebegeleiding op een vliegtuig gezet worden. Ze zullen dus in principe woensdagochtend aankomen op Belgische grondgebied.

Verzet

Bij hun aankomst in België zal het arrest van het hof van assisen aan Lacote en Van Acker betekend worden. Vanaf dat moment hebben ze vijftien dagen tijd om verzet aan te tekenen tegen hun verstekveroordeling. Meester Vincke heeft in ieder geval al aangekondigd dat hij sowieso verzet zal aantekenen. In dat geval zal de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling zich moeten uitspreken over de ontvankelijkheid van dat verzet. Als het ontvankelijk verklaard wordt, zal er in Brugge een nieuw assisenproces komen. Dat mogelijke tweede proces zou dan zo snel mogelijk moeten starten, als het nog onduidelijk hoe het in de praktijk precies zou verlopen.

Bekijk ook:

Auteurs: 
Redactie
Belga