Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Nog eens 30 miljoen extra steun voor toeristische sector

Nog eens 30 miljoen extra steun voor toeristische sector

Nieuws
23/12/2020

Met het zogenaamde levenslijn-initiatief kunnen uitbaters van logies of attracties steun krijgen voor de investeringen die nodig zijn om na de coronacrisis opnieuw te starten. Die steun moet slechts gedeeltelijk terugbetaald worden, de sector krijgt daarvoor vijf jaar.

"Uit een recent onderzoek blijkt dat de helft van de toeristische ondernemers geen financiële reserve heeft om nog zes maanden te overbruggen", zegt minister van toerisme Demir. "Met dit initiatief geef ik gehoor aan die noodkreet van talloze vitale toerismebedrijven die deze zomer via Toerisme Vlaanderen maar ook via Westtoer en andere kanalen, aan de alarmbel hebben getrokken".

De toeristische ondernemers in Vlaanderen hebben er een dramatisch jaar opzitten. De schade wordt ingeschat op 17 miljard euro.  Het toerisme in Vlaanderen zal in de loop van 2021 voorzichtig kunnen heropstarten, maar het zal wellicht nog 4 à 5 jaar duren voor de sector de gevolgen van deze pandemie volledig achter zich zal kunnen laten. "Onze toeristische ondernemingen moeten investeren om in de post-coronawereld aantrekkelijk te blijven voor binnen- en buitenlandse toeristen. Denk aan investeringen in onder andere ventilatie, aanpassingen aan de infrastructuur of digitalisering".

Sociaal en jeugdtoerisme

Toeristische ondernemingen kunnen aanvragen indienen tot 200.000 euro, die Vlaanderen zal voorschieten. Reguliere ondernemingen moeten 75% van het bedrag terug te betalen, maar pas na vijf jaar. "Ook ondernemers die sinds het begin van de eerste lockdown in maart op eigen initiatief al maatregelen hadden genomen, kunnen alsnog beroep doen op de steunmaatregel”, verduidelijkt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir. Voor ondernemingen die actief zijn in het sociaal toerisme en het jeugdtoerisme wordt een nog aantrekkelijkere regeling voorzien. Zij dienen slechts 60% van de voorfinanciering door Vlaanderen terug te betalen. Provincies of steden die voor toeristische ondernemers iets extra willen doen, kunnen aansluiten bij het initiatief zodat hun toeristische sector op nog meer steun kan rekenen.

Auteurs: 
Redactie