Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Olivier Vandecasteele officieel aangeklaagd voor spionage

Olivier Vandecasteele officieel aangeklaagd voor spionage

Nieuws
04/01/2023

Iran heeft "een Belg" aangeklaagd wegens spionage en het tegenwerken van de nationale veiligheid van het land. Dat heeft de woordvoerder van de Iraanse rechterlijke macht dinsdag verteld, volgens nieuwszender al Arabiya.

Omdat Olivier Vandecasteele de enige landgenoot is die er in gevangenschap zit, kan het alleen om hem gaan. Dat hij van spionage wordt beschuldigd, kreeg minister Hadja Lahbib intussen bevestigd van haar Iraanse collega. "Wat België betreft, is de heer Vandecasteele onschuldig en moet hij worden vrijgelaten", luidt het woensdag.

Betere omstandigheden

Vandecasteele zit al sinds februari vast in de Iraanse cel. Hijzelf en zijn familie spreken van een schijnproces, omdat ze niet op de hoogte waren waarom hij in de gevangenis zat.

"Intussen vragen we dat zijn detentie-omstandigheden verbeteren." In december zou Vandecasteele in Iran tot 28 jaar cel veroordeeld zijn geweest. Er werd vooralsnog echter geen vonnis openbaar gemaakt, zegt Buitenlandse Zaken.

Ons land blijft zijn vrijlating eisen. "In talloze diplomatieke en politieke contacten tot op het hoogste niveau werd de voorbije weken en maanden zijn vrijlating geëist en een onmiddellijke verbetering van zijn detentie-omstandigheden", zegt Buitenlandse Zaken. "De situatie van Olivier Vandecasteele is en blijft een prioriteit voor de minister, haar departement en de Belgische regering, die er alles aan doen om hem vrij te krijgen."

Irandeal

Aangenomen wordt dat Iran uit is op een ruil tussen Vandecasteele en de veroordeelde Iraanse terrorist Assadollah Assadi. België onderhandelde met Iran een verdrag om de ruil tussen Belgische en Iraanse gevangenen mogelijk te maken, maar het Grondwettelijk Hof schorste dat verdrag vorige maand.

Hongerstaking

Olivier is al anderhalve maand in hongerstaking. Op kerstavond kon hij videobellen met zijn familie. Volgens hen is hij 20 kg vermagerd, heeft hij een zware voetinfectie en krijgt hij geen warme kledij.

Aan onze redactie deed zijn zus een oproep om hem vrij te krijgen:

Auteurs: 
Kjenta Vangampelaere
Belga