Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Onderzoekscentrum test onderwaterrobots uit in Oostende

Onderzoekscentrum test onderwaterrobots uit in Oostende

Nieuws
17/09/2019

De blauwe economie zet robotica en onderwatertechnologie meer en meer in bij het streven naar meer veiligheid bij werken op zee. De robots zorgen er ook voor dat wetenschappers grotere en diepere delen van de zee kunnen bestuderen. Daarom koos de Vlaamse Overheid ervoor te investeren in het VLIZ Marine Robotics Centre.

Het VLIZ zal de nieuwe robotica beheren en noodzakelijke expertise opbouwen. Onderzoekers en maritieme bedrijven krijgen ook toegang tot het centrum. Met de steun van de Vlaamse Overheid beschikt het VLIZ nu over drie onderwater robots die autonoom of op afstand verschillende metingen kunnen verrichten.

Nieuwe robots

De Zonebloem is een onderwaterrobot- en camera, die ze onderwater vanop een schip via een kabel kunnen sturen voor onderzoek. Daar komen twee nieuwe robots bij. De Barabas is ene torpedovormige robot, die metingen kan uitvoeren op de zeebodem, en kan tot acht uur onder water aan het werk blijven. De Adhemar is dan weer voortgedreven op golfenergie en zonne-energie, en kan tot maand en aan één stuk metingen doen in het water.

Het Marine Robotics Centre heeft daarnaast ook een technische werkplaats voor het onderhoud van de onderzeese robots. Er komt nog een zeewaterleiding, om in de werkplaats in een testbad met echt zeewater te kunnen werken. Daardoor zullen ze de toestellen ook gewoon aan land kunnen uittesten.