Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Scheepvaartpolitie vat transmigranten die oversteek wagen

Scheepvaartpolitie vat transmigranten die oversteek wagen

Nieuws
15/06/2019

Het zeiljacht had zelf een noodsignaal uitgestuurd, omdat het motorpech had voor onze kust. De scheepvaartpolitie hulp ging bieden en leidde de boot de Oostendse haven in. Er bleek te veel bemanning aanwezig: 9 mensen van Albanese afkomst. Het is nog onduidelijk vanwaar ze kwamen en welke bestemming ze hadden.

Parket tilt zwaar aan feiten

Het parket gaat ervan uit dat het inderdaad de bedoeling was om met het zeiljacht naar het Verenigd Koninkrijk te varen. "Het spreekt voor zich dat deze feiten ernstig worden genomen, de Noordzee overvaren is levensgevaarlijk", klinkt het.

Volgens het parket was het aantal mensen op het zeiljacht veel te groot, in vergelijking met de grootte ervan. "De stuurkunsten van de man aan het roer waren allesbehalve. Naast enkele jerrycans met brandstof en een aantal vuurpijlen die over tijd waren, was er geen beveiliging in het vaartuig aanwezig. Er waren geen veiligheidsvesten, geen radar noch een deftige radio."

"Tendens"

Gouverneur Carl Decaluwé ziet een groeiende tendens. "Er is meer en meer transmigratie vanaf de Franse havens, en meer activiteit op de Noordzee. Een beetje zoals op de Middellandse Zee. Onze rapporten én die van de Franse autoriteiten bevestigen dat."

Auteurs: