Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Ventilus: "definitieve beslissing wordt pas in september gemaakt"

Ventilus: "definitieve beslissing wordt pas in september gemaakt"

Nieuws
15/07/2022

De Vlaamse ministers bogen zich vandaag over de hoogspanningslijn Ventilus die van zee naar het binnenland moet lopen. Dat gebeurde op de laatste ministerraad voor de zomer, een deadline die de Vlaamse regering zichzelf had opgelegd. "Als we nu niet beslissen, beslissen we nooit, met alle gevolgen van dien. Als na 2024 het licht eens uitvalt, denk ik dat iedereen eens goed moet kijken naar wat nu is beslist", zei Vlaams minister van Energie Zuhal Demir eerder.

Rapport over bovengrondse hoogspanning blijft basis

Maar nu blijkt dat die beslissing toch niet gemaakt is. Dat zei Vlaams minister-president Jan Jambon tijdens de persconferentie. De beslissing wordt in september gemaakt. "De komende maanden volgt verder overleg met de betrokken burgemeesters."

Toch wijst Jambon ook op het rapport van intendant, Guy Vloebergh, die een bovengrondse hoogspanningslijn de enige optie vindt. "We vertrekken met dat rapport, en we hebben nog een hele reeks aan flankerende maatregelen, waarmee we nu in gesprek gaan."

Tegenkanting

Maar de twee hamvragen zijn: 'geraken de politici het vandaag nog eens?' En 'Wordt het boven- of ondergronds?' (Bekijk hieronder de reportage van gisteren.)

Open VLD wil de experten volgen en gaat voor bovengronds, N-VA eigenlijk ook. Het is vooral CD&V, met heel wat West-Vlaamse burgemeesters op Ventilus-grondgebied, dat - net als de burgerplatformen - kiest voor een ondergronds tracé. "Het allerbelangrijkste is dat de energie die door wind wordt gemaakt, dat die aan land komt en dat er draagvlak voor bestaat", zegt Hilde Crevits (CD&V).

Ventilus in het kort

De nieuwe hoogspanningslijn Ventilus moet de stroom van de windmolenparken op zee aan land brengen. Bedoeling is dat er een verbinding komt met nog een nieuwe hoogspanningslijn, in Henegouwen.

Er komt een tweede zone met windmolenparken, voor de Westkust. Maar het huidige hoogspanningsnet heeft niet de capaciteit om die stroom er nog eens bij te nemen. Daarom is dus een nieuwe lijn nodig, die tegelijk ook dient als back-up voor de Stevin-lijn, die ook al stroom van op zee aan land brengt. Als die vandaag uitvalt zit de hele kust zonder stroom, zeggen experten. (Lees verder onder de foto.)

De hoogspanningslijn zou West-Vlaanderen doorkruisen van Zeebrugge tot Avelgem. Zowel hoogspanningsnetbeheerder Elia als de Vlaamse overheid wilden de hoogspanningslijn van in het begin bovengronds leggen. Maar er is heel wat tegenkanting van burgerplatformen die zeggen dat de lijn ondergronds moet, omdat ze bovengronds schade zou toebrengen aan de gezondheid van omwonenden. (Lees verder onder de video)

Reportage in mei 2022: "Ondergronds wel degelijk haalbaar, en zelfs snel", zegt een onafhankelijke onderzoeker.

Het is voorlopig afwachten of en wat de Vlaamse regering heeft beslist, maar het dossier staat nu echt wel letterlijk en figuurlijk onder hoogspanning.

Lees hier nog eens alles over het Ventilus-dossier.

Auteurs: 
Kjenta Vangampelaere