Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Verwarring rond niet-essentiële reizen naar Noord-Frankrijk

Verwarring rond niet-essentiële reizen naar Noord-Frankrijk

Nieuws
19/09/2020

Sinds 18 september kleuren de Franse departementen Nord en Pas de Calais rood. Niet-essentiële reizen naar die gebieden, zoals toerisme, zijn dus niet toegelaten. Hoewel er verwarring heerst, verandert er voor bewoners in de grensregio weinig.

  • Grensbewoners en -arbeiders aan de Frans-Belgische grens, die komen van of gaan naar een rode zone, zijn niet verplicht in quarantaine te gaan, noch een coronatest uit te voeren.
  • Voor een verblijf van minder dan 48u in België of in het buitenland, hebben zij niet de verplichting om de Passenger Locator Form in te vullen (zie https://travel.info-coronavirus.be/nl/public-health-passenger-locator-form).
  • De personen in kwestie mogen zich aan beide kanten van de grens verplaatsen om zich naar het werk te begeven of gebruikelijke of occasionele activiteiten uit te voeren. Bijvoorbeeld: inkopen doen, een familielid of een kennis bezoeken, medisch bezoek, recreatieve activiteiten, … Een attest bij zich hebben is niet nodig.

Wat uiteraard wel nodig blijft, is aandacht hebben voor de afstandsregels, en andere maatregelen die werden getroffen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Auteurs: 
Piet Lesage