Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Viervoudige moord: volksjury wordt samengesteld

Viervoudige moord: volksjury wordt samengesteld

Nieuws
03/05/2022

Alexander D. trok op dinsdagavond 25 juli 2017 naar de woning van Maïlys Descamps (18) in Moere, een deelgemeente van Gistel. Daar bracht hij zijn ex-liefje met een messteek in de borst om het leven. Ook haar grootouders Gery Cappon (68) en Marie-José Vanleene (64) werden met messteken van het leven beroofd. De politie werd door een buurman opgeroepen voor een gijzeling, maar de beschuldigde was net gevlucht.

Pas in de vooravond van 26 juli kon Alexander D. bij toeval ingerekend worden. De bodybuilder werd in een supermarkt in het centrum van Oostende herkend door een veiligheidsagent.

Ondertussen hadden de speurders een verband gelegd met een moord in de nacht van 24 op 25 juli in Sint-Amandsberg. Jeroen Verstraete werd immers net als Maïlys met een messteek in het hart omgebracht. Bovendien bleek dat het meisje meermaals voor de fotograaf had geposeerd, wat blijkbaar niet naar de zin was van de bodybuilder.

Gruwelijke omstandigheden

De beschuldigde legde enkele dagen na zijn aanhouding bekentenissen af over de vier moorden. Het Gentse dossier werd niet veel later overgeheveld naar Brugge. Bij de verwijzing naar het hof van assisen vroeg de advocate van de familie Verstraete met succes om foltering als bijkomende kwalificatie op te nemen. Het slachtoffer werd voor zijn dood immers acht uur lang in gruwelijke omstandigheden vastgehouden.

Tijdens het assisenproces wordt Alexander D. verdedigd door meester Johan Platteau en meester Brecht Horsten. Meester Jef Vermassen treedt op als burgerlijke partij voor de vader van Maïlys Descamps. Haar dooppeter wordt bijgestaan door meester Virginie Cottyn. Meester Kris Vincke stelde zich burgerlijke partij voor Jasmijn Cappon, die bij de feiten haar dochter en haar beide ouders verloor. De belangen van de familie Verstraete worden verdedigd door meester Natalie Aernoudts.

Levenslang

Vandaag is er dus de samenstelling van de volksjury. Op vrijdag 6 mei zal procureur-generaal Serge Malefason zijn lijvige akte van beschuldiging voorlezen. Het proces zal wellicht twee weken in beslag nemen. Alexander D. riskeert levenslange opsluiting.

LEES ALLES HIER OVER DIT DOSSIER

Auteurs: 
Redactie