Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vrijwilligers politie Houtsche doen pionierswerk

Vrijwilligers politie Houtsche doen pionierswerk

Nieuws
10/05/2022

Johan Verplancké is één van de 15 vrijwilligers die actief is bij politiezone Het Houtsche. Vandaag was hij op pad om mensen advies te geven hoe ze een inbraak kunnen voorkomen. Dit vrijwilligerswerk doet hij al 8 jaar. De vrijwilligers geven ook raad aan bedrijven en aannemers hoe ze hun eigendom en bezittingen beter kunnen beschermen tegen diefstal. Ze volgden daarvoor een intensieve opleiding.

Minder inbraken

Het Houtsche is een zone waar traditioneel veel inbrekers op pad zijn, omdat Beernem, Oostkamp en Zedelgem dicht bij de autosnelweg liggen. Sinds het inzetten van de vrijwilligers gaan de cijfers de goeie kant uit. Het Houtsche zet de vrijwilligers ook in voor verkeersveiligheidsacties. Ze merken fietsen en controleren bijvoorbeeld ook fietsverlichting van schoolkinderen. Door het inzetten van vrijwilligers hebben de agenten meer tijd vrij voor ander werk.

"Voorbeeld andere politiezones"

Veel andere politiezones komen naar Het Houtsche kijken hoe ze daar vrijwilligers inzetten. Minister Verlinden hoopt dat ook andere korpsen dat voorbeeld volgen. Ze wil burgers nauwer betrekken bij de werking van de politie. En vrijwilligerswerk is daar een mooi voorbeeld van, zegt ze.