Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Wat beslist de Nationale Veiligheidsraad?

Wat beslist de Nationale Veiligheidsraad?

Nieuws
03/06/2020

De politici zullen onder meer beslissingen nemen over de heropstart van horeca en toerisme in eigen land, en over in welke mate sport en cultuur mogelijk wordt. Daarnaast wordt er duidelijkheid verwacht over een uitbreiding van de contactbubbels.

Omdat alle indicatoren intussen al wekenlang dalen, wordt verwacht dat de Veiligheidsraad voor verschillende sectoren goed nieuws zal hebben. Op tafel ligt immers de derde fase van de exitstrategie. Eind april kwam de NVR al overeen dat die derde fase ten vroegste op 8 juni, volgende week maandag, kan ingaan. Die derde fase omvat dus de heropening van de horeca, onder strikte voorwaarden. De modaliteiten van die heropening werden vorige week al afgesproken binnen de sector, maar het is dus nog afwachten of de politici wel degelijk instemmen met de datum van 8 juni. Ook voor zomeractiviteiten wordt er perspectief verwacht.

Naar alle waarschijnlijkheid worden ook knopen doorgehakt over enkele kleine sectoren die de afgelopen weken hun onbegrip uitten over de blijvende sluiting van hun zaken. Het gaat dan onder meer over fitnesscentra of sauna-uitbaters. Ook heel wat gelovigen verwachten duidelijkheid over de mate waarin ze opnieuw plechtigheden mogen bijwonen.

Grenzen weer open?

Rond toerisme worden ook beslissingen verwacht. Bezoeken aan tweede verblijven konden oorspronkelijk pas vanaf 8 juni, maar onder grote druk van de tweedeverblijvers werd dat op 20 mei al mogelijk. De kans is groot dat ook andere vormen van binnenlands toerisme vanaf maandag kunnen. De heropening van de grenzen ligt ook ter tafel. Afgelopen verlengd weekend kregen we daarvan al een voorsmaakje, toen wat voorbarig werd aangekondigd dat winkelen over de grens met Nederland, Duitsland en Luxemburg toegelaten was. De grens met Frankrijk oversteken is vooralsnog enkel mogelijk voor essentiële verplaatsingen. In Frankrijk wordt 15 juni naar voor geschoven voor de heropening van de grenzen.

Auteurs: 
Belga