Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Gouden schoen Mignolet verpulvert tegenstand: "Heel trots en fier"

Gouden schoen Mignolet verpulvert tegenstand: "Heel trots en fier"

Sport
26/01/2023

"Dat ik op de erelijst naast vijf legendarische namen kom met het grootste puntenverschil uit de geschiedenis maakt me bijzonder trots", reageerde Mignolet na afloop.

In 1989 was Michel Preud'homme de laatste doelman die de eer te beurt viel. MPH is ook de enige keeper ooit die de Schoen twee keer won (1987 en 1989). De overige doelmannen op de erelijst zijn Jean-Marie Pfaff (1978), Christian Piot (1972), Fernand Boone (1967) en Jean Nicolay (1963). "Ik wist dat ik favoriet was maar uiteindelijk heb je geen controle over de stemmers", zei de Limburger. "Ik moest dus afwachten maar was heel blij toen mijn naam uit de bus kwam. Ik ben heel erg trots en fier op deze bekroning."

Reddingen op cruciale momenten

"Om als doelman de Gouden Schoen te winnen moet je in het oog springen en je in het geheugen van de mensen keepen. Belangrijk zijn op belangrijke momenten, bij mij was dat in de play-offs en de Champions League. Zo geef je jezelf als doelman de kans om de Schoen te winnen."

"Wat mijn mooiste redding van 2022 was? Lastig te zeggen. Enkele belangrijke saves komen me wel voor de geest, zoals tegen Antwerp met de voet en Atlético Madrid met het hoofd. Ook eentje tegen Anderlecht. Het waren reddingen op cruciale momenten."

Bart Verhaeghe, voorzitter Club Brugge: "Simon is ook iemand die het DNA van Club Brugge uitstraalt, ’t is echt iemand met twee voeten op de grond. Heel hard werken, heel professioneel, en elke dag, bij hoogtes en bij laagtes, nuchter blijven, en ervoor gaan. En dat is Club Brugge ook, en daarom is hij op en naast het veld een voorbeeld en een ambassadeur voor Club Brugge. Hopelijk kan die Gouden Schoen een mentaal tikje geven zodat de bal eens goed rolt ook."

Mignolet werd bedolven onder lof, maar hij beleeft inderdaad momenteel met blauw-zwart lastige momenten. "Ik wil gewoon de volgende wedstrijd winnen. We hebben een klik nodig en misschien kan deze individuele trofee zelfs helpen. Het is momenteel een heel goed huwelijk tussen Club Brugge en mezelf. In het voetbal weet je nooit, maar ik hoop mijn loopbaan bij Club af te sluiten", besloot de Rode Duivel, die zijn vrouwelijke collega Nicky Evrard ook zag triomferen. "Geweldig dat twee keepers de Gouden Schoen krijgen. Dat toont dat we in België een goede opleiding hebben."

Ook doelman van het jaar

Simon Mignolet heeft trouwens, zonder verrassing, ook  de verkiezing voor Doelman van het Jaar gewonnen. De keeper van Club Brugge haalde het voor Anthony Moris (Union) en de Fransman Jean Butez (Antwerp).

 

Auteurs: 
Belga