Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Niki Terpstra wint Vlaanderens Mooiste

Niki Terpstra wint Vlaanderens Mooiste

Sport
01/04/2018

Na de parade doorheen Antwerpen kon het bij de officiële start voor diverse renners niet snel genoeg gaan. Diverse uitvalspogingen volgden elkaar op maar niemand geraakte echt weg. Het eerste grote wedstrijdfeit kwam er na 11 kilometer toen Sep Vanmarcke ten val kwam met onder andere Alberto Bettiol. Eén van de topfavorieten had tien kilometer nodig om terug aansluiting te vinden met de grote groep. Maar het leed was nog niet over voor de West-Vlaming. Net voor de eerste echte aanval tot stand kwam, na 69 kilometer koers, sloeg Vanmarcke opnieuw tegen het asfalt.

Ivan Garcia, Ryan Gibbons, Pascal Eenkhoorn, Filippo Ganna, Michael Goolaerts, Dimitri Peyskens, Floris Gerts, Pim Ligthart, Marc Haller en Jimmy Turgis gingen voor het peloton rijden en mochten hun voorsprong beginnen opbouwen. Op de Oude Kwaremont moest Floris Gerts zijn metgezellen laten rijden. In aanloop naar de Muur van Geraardsbergen vond een massale valpartij plaats in het peloton met als voornaamste slachtoffers Oliver Naesen, Stijn Devolder, Alexey Lutsenko, Michael Schär, Gediminas Bagdonas, Ian Stannard, Rudy Barbier en Brian van Goethem. De Muur van Geraardsbergen was er te veel aan voor Michael Goolaerts en Ryan Gibbons zodat er nog acht leiders overbleven. Ter hoogte van de Kanarieberg waren de vroege vluchters eraan voor de moeite. Het sein dan voor Tom Devriendt en Ivan Garcia om hun kans te wagen.

Het eerste lusje met de Oude Kwaremont en Paterberg zorgde voor fikse verbrokkeling in het peloton. Devriendt en Garcia kregen het gezelschap van Mads Pedersen die zich snel van zijn metgezellen ontdeed, maar wat verderop Dylan van Baarle en Sebastian Langeveld zag aansluiten. Greg Van Avermaet toonde zich op de Steenbeekdries maar de rest reageerde gevat. Meteen de aanzet voor een sterk gekruide finale. Vicenzo Nibali zette een tegenreactie op, Niki Terpstra pareerde en liet wat verderop de Italiaan alleen achter.

Terpstra vloog op de Oude Kwaremont op en over de drie leiders. De Nederlander begon aan de Paterberg met een handvol seconden voor op Pedersen. Sagan en de rest van de favorieten volgde op een halve minuut. Peter Sagan zette alles op alles net op de top van de Paterberg. Achter de wereldkampioen blokkeerden Zdenek Stybar en Philippe Gilbert elke tegenreactie van onder andere Tiesj Benoot, Sep Vanmarcke en Greg Van Avermaet. Sagan werd opnieuw opgeslokt terwijl Terpstra bleef doorgaan, Pedersen volgde wat verderop. De Nederlander kwam niet meer in gevaar en ook de Deen Mads Pedersen kon uit de greep van de rest blijven. De Deen Michael Valgren Andersen ging op zoek naar de derde plaats maar Philippe Gilbert counterde en pakte zo de laatste podiumplaats in.

Terpstra volgt Philippe Gilbert op als eindlaureaat. Hij is ook de eerste Nederlander op de erelijst sinds Adrie van der Poel in 1986.

Pech voor Julien Vermote

Julien Vermote van Team Dimension Data zakte met grote verwachtingen af naar de Ronde van Vlaanderen, maar raakte uiteindelijk niet verder dan een 41ste plaats. De Kortrijkzaan kreeg onderweg met heel wat pech af te rekenen. Al na 70 kilometer wedstrijd werd hij omvergereden door een auto van UAE Team Emirates. Door de val raakte zijn schouder uit de kom. Vermote duwde hem er opnieuw in en probeerde de pijn te verbijten. De West-Vlaming zette zijn pad verder, maar wanneer hij dan nog eens voet aan grond moest zetten op de Koppenberg was zijn wedstrijd definitief over. 

Reacties Lampaert, Declercq, Vanmarcke en Devriendt