Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

20% minder dagjestoeristen aan zee dan vorig jaar

20% minder dagjestoeristen aan zee dan vorig jaar

Nieuws
30/07/2020

Wel meer verblijfstoeristen

Het verblijfstoerisme (het commercieel logies en de tweede verblijvers) noteerde 6,4 miljoen overnachtingen, ongeveer 25 procent meer dan in juli 2019. Verblijfstoeristen spreiden zich meer over de Kust en richting hinterland. Hierdoor is het zelden te druk geweest aan zee in juli.

De sector van de vakantiewoningen is tevreden over een uitstekende maand juli. Tal van verhuurkantoren waren in de tweede helft van de maand juli quasi volzet. Gemiddeld noteert men een bezettingspercentage tussen de 85 en 100%, wat in vergelijking met voorgaande jaren sterke cijfers zijn. Dit heeft niet altijd geleid tot een hogere omzet. Want ook veel eigenaars, door de gekende omstandigheden, beslisten om zelf gebruik te maken van hun vakantiewoning aan de Kust. De vooruitzichten voor augustus zijn goed. Voor de eerste helft augustus hebben een aantal kantoren al bezettingspercentages boven de 90%. Na 15 augustus zijn er nog wat meer mogelijkheden. De sector is overtuigd dat de vakantiewoningen één van de veiligste logiesvormen is om nu een vakantie in door te brengen. Ook de inspanningen van de kustgemeenten worden door deze sector gewaardeerd.

De campings hebben in juli een gemiddelde bezetting van circa 65 procent. Toeristische kampeerplaatsen en camperplaatsen deden het beter dan de  verhuuraccommodaties. In de tweede helft van juli werden betere resultaten genoteerd tot circa 80 procent bezetting. De kampeersector hoopt op een goede maand augustus en een mooie nazomer. De campingfederatie RECREAD benadrukt dat 2020 een moeilijk jaar wordt.

Volgens de vzw Kusthotels noteren de hotels aan zee in juli een gemiddelde bezetting tussen 70 en 80 procent, de sector is gezien de omstandigheden vrij tevreden. De hotelgasten hebben begrip voor de maatregelen en appreciëren de aandacht voor de veiligheid. Momenteel worden zowel annuleringen als nieuwe boekingen genoteerd. De hotelsector volgt nauwgezet de evolutie van de Covid-epidemie en hoopt dat staycation de trend blijft.

Volgens Horeca West-Vlaanderen kijken restaurants, cafés en strandbars positief terug op de maand juli. Voor augustus lopen vooral in restaurants meer annulaties binnen.