Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Afval en plastic uit Noordzee worden sokken en zitbanken

Afval en plastic uit Noordzee worden sokken en zitbanken

Nieuws
14/05/2014

Voor het programma "Samen naar een afvalvrije Noordzee", zoekt SDVO actief naar recyclagetoepassingen van het afval. Dat resulteert onder meer in sokken en zitbanken,

. Het programma, een samenwerking van SDVO en WasteFreeOceans die in 2012 gelanceerd werd, krijgt steeds meer navolging en bijval. Zo zal baggeraar DEME met zijn sleephopperzuiger Artevelde deelnemen aan het Belgische project "Fishing for Litter", dat passief en actief afval en vooral plastic uit de zee haalt. Opvallend is dat de grote opruimactie ook resulteert in nieuwe producten. Zo verzocht SDVO het bedrijf Ekol uit Houthalen om zitbanken te maken met het opgeviste plastic afval. Die zullen geplaatst worden op verscheidene veerponten die onder de regie van DAB Vloot opereren. Maar er kunnen ook sokken gemaakt worden met afval uit de Noordzee, en dan specifiek met oude visnetten. Die blijven vaak steken of haken aan oude scheepswrakken, of worden gewoon weggegooid als ze versleten zijn. In die fantoomnetten raken heel wat vissen en andere dieren verstrengeld, vooral omdat de zeedieren goed gedijen rond de wrakken. SDVO zal daarom actief samenwerken met de vzw Ecoduikers die de netten, en de loodjes, uit de zee zullen halen.

Sokken voor minister

SDVO trekt 12.000 euro uit voor het project waarvan minister van de Noordzee Johan Vande Lanotte peter wordt. Oostende krijgt ook een inzamelpunt voor de oude visnetten waarmee het Nederlandse project HealthySeas aan de slag gaat. Van de oude visnetten wordt nieuw nylon gemaakt dat verwerkt wordt in jassen, badpakken én sokken, waarvan Vande Lanotte een paar meekreeg. Woensdag ondertekenden alle partners een intentieverklaring tot samenwerking.

Auteurs: 
Belga