Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Centrum voor mensen met hersenletsel geopend in Kortrijk

Centrum voor mensen met hersenletsel geopend in Kortrijk

Nieuws
23/06/2022

Het nieuwe expertisecentrum ‘Wissel’ is opgetrokken achter de gerestaureerde gevel van het voormalig politiecommissariaat. De sociale netwerkorganisatie Ubuntu en projectontwikkelaar ION sloegen de handen in elkaar en bouwden er een complex met 20 kamers, 4 zorgstudio’s, gemeenschappelijke ruimten en ateliers. Petra Vercruysse, Groep Ubuntu: "Vandaag begeleiden wij hier meer dan 50 mensen met een niet aangeboren hersenletsel en hebben we de mogelijkheid voor 24 mensen om hier te wonen. De noden zijn er. We hebben wachtlijsten hiervoor."

Het expertisecentrum Wissel helpt mensen te herontdekken wie ze zijn en wat ze kunnen. Christine Vandercleye (foto) liep enkele jaren geleden een hersenletsel op door een bloeding. Zij woont hier in een aangepaste kamer en werkt in het nieuwe atelier. "Hoe dat voelt? Ik ben heel gelukkig, echt waar, heel gelukkig. Ik zit bovenin de woning en ik heb de draad van mijn leven weer opgenomen."

Masterplan

Het nieuw centrum maakt deel uit van een masterplan, waarbij verscheidene generaties samen komen rond een gemeenschappelijk binnentuin. In de buurt  komen er dus nog kadewoningen aan de Leie, appartementen en studentenkamers. Kiana Verstraete, coördinator: "Doordat we echt in het centrum van de stad Kortrijk zitten, hopen we ook te kunnen samenwerken met scholen in de buurt of dienstencentra. We moeten elkaar nu nog een beetje leren kennen, maar dat is echt wat voor mogelijkheden in de toekomst zien."

Auteurs: 
Stefaan Six