Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dubbele kotmoord: verdediging wil parketwoordvoerder als getuige

Dubbele kotmoord: verdediging wil parketwoordvoerder als getuige

Nieuws
26/01/2023

Tijdens de preliminaire zitting bleek ook dat de beschuldigde als vluchtgevaarlijk wordt beschouwd. De Afghaanse Kortrijkzaan moet zich verantwoorden voor de moorden op Nessar Jamshidi (18) en Youlia Soboleva (19).

Het levenloze lichaam van Nessar Jamshidi werd in de vroege ochtend van 1 oktober 2018 ontdekt door de poetsvrouw. De jongeman van Afghaanse origine lag in de hal van het studentenhuis Vlaskot in de Oude-Vestingsstraat in Kortrijk. Op zijn kot ontdekten de speurders later ook het lijk van zijn vriendin Youlia Soboleva. De Kuurnse van Russische origine bleek net als Jamshidi met messteken om het leven te zijn gebracht.

Camerabeelden

Dankzij camerabeelden kwam Mohammad M. als verdachte in het vizier van de speurders. De beschuldigde was uren voor de ontdekking van de lichamen al bloedend aangetroffen voor zijn appartementsgebouw. De Afghaanse Kortrijkzaan verklaarde echter dat Soboleva al overleden was toen hij ter plaatse kwam. Volgens de beschuldigde zou het andere slachtoffer haar van het leven beroofd hebben. Hij gaf wel toe dat hij Jamshidi in de daaropvolgende schermutseling om het leven bracht, maar stelde dat hij uit wettige zelfverdediging handelde.

Woensdagnamiddag bleek dat de partijen in totaal ongeveer negentig getuigen willen oproepen. Opvallend genoeg wil de verdediging dat Tom Janssens van het parket in Kortrijk een getuigenis aflegt. De advocaten van M. hekelen zijn communicatie als persmagistraat in het dossier. Volgens het openbaar ministerie en de burgerlijke partijen heeft het echter geen enkele meerwaarde om Janssens als getuige op te roepen. Procureur-generaal Serge Malefason stelde dat de parketwoordvoerder al werd teruggefloten voor een bepaalde verklaring in de pers.

Naaktfouilles

Ten slotte vroeg meester Dennis Van Overstraeten mildere beveiligingsmaatregelen voor zijn cliënt. Zo zou M. naaktfouilles moeten ondergaan en wordt hij geblinddoekt naar het gerechtsgebouw overgebracht. Tijdens de zitting draagt hij een kogelvrije vest en wordt hij geflankeerd door politiemensen met bivakmutsen. "Op die manier heeft hij de perceptie bij de juryleden gigantisch tegen. Dat is een moderne bol aan een ketting. En we weten niet waarom."

Openbaar aanklager Serge Malefason reageerde door uit te leggen dat de redenen wel degelijk bekend zijn. In de gevangenis van Ieper werd - weliswaar niet in de cel van M. - in een lege doos ontbijtgranen eens een plattegrond van de gevangenis ontdekt. Op de kaart stond een locatie aangeduid waar eventueel een helikopter zou kunnen landen. De veiligheidsdiensten beschikten ook over informatie dat de broers van de beschuldigde enkele jaren geleden op zoek waren naar vuurwapens. Het OM en de burgerlijke partijen sloten zich wel aan bij de vraag van de verdediging om M. ongeboeid en zonder vest te laten verschijnen.

Levenslang

De voorzitter doet vrijdagnamiddag om 14 uur uitspraak over de getuigenlijst en over de procedurele kwesties. De samenstelling van de volksjury is voorzien op dinsdagnamiddag 28 februari. Op vrijdagochtend 3 maart gaat het proces echt van start met de voorlezing van de akte van beschuldiging door de procureur-generaal. Mohammad Taqi M. riskeert levenslange opsluiting.

Lees meer:

 

Auteurs: 
Belga