Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Gedeeltelijke zonsverduistering over de middag

Gedeeltelijke zonsverduistering over de middag

Nieuws
10/06/2021

Om 11.17 uur Belgische tijd hadden de maan en de zon voor het eerst contact. De zon stond dan op een hoogte van 50 graden in het oost-zuidoosten. Naarmate de zon hoger aan de hemel kwam te staan in een meer zuidoostelijke richting, nam ook de bedekkingsgraad stilaan toe.

Om 12.19 uur was er dan uiteindelijk de maximale verduistering waar te nemen waarbij vanuit Brussel gezien zo'n 26 procent van de zonnediameter bedekte. Op dat moment stond de zon al op een hoogte van 58 graden.

Vervolgens verdween de maan geleidelijk van voor de zon. Om 13.25 uur maakte de maan het laatste contact met de zon en was de eclips voorbij.

Te zien over de hele wereld

Het fenomeen was te zien vanuit Europa, Noord-Amerika en Azië. In Canada, Groenland en Rusland was de zonsverduistering als ringvormig waar te nemen. Het punt van de maximale verduistering bevond zich in de Baffinbaai tussen Noord-Canada en Groenland. Daar was de bedekking van de zon het grootst. r de maan.

Bescherm uw ogen met eclipsbril!

Wie de zonsverduistering wilde waarnemen, moest zijn ogen beschermen met een zonnefilter. Een eclipsbril is een eenvoudige en veilige methode. Omdat de vraag naar die brillen groot is, heeft de Volkssterrenwacht Urania een samenwerking opgezet met de Algemene Professionele Opticiens- en Optometristenbond. Daardoor zijn in 86 opticiens eclipsbrillen beschikbaar.

Auteurs: 
Belga