Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Gouverneur wil energie-atol voor haven Zeebrugge

Gouverneur wil energie-atol voor haven Zeebrugge

Nieuws
22/10/2015

Zo zet de provincie sterk in op het toekomstproject 'Vlaamse Baaien'. Blauwe energie, deel van het project, is volgens de gouverneur één van de sleutels in de economische ontwikkeling van de Noordzee. "Deze term omvat de offshore windparken die onderhand goed bekend zijn, en ook meer experimentele ontwikkelingen zoals golf- en getijdenenergie."

Atol

Daarnaast pleit Carl Decaluwé voor het bouwen van een energieatol aansluitend op de voorhaven van Zeebrugge. Dat eiland kan dan bovendien fungeren als distributieplatform. "Ook voor de kustverdediging is dit een meerwaarde. Volgens Bart Tommelein, staatssecretaris voor de Noordzee, is die zone inderdaad ter beschikking, hij wil het dossier bekijken als er een aanvraag komt.

Belangrijk is dat dit eiland de golfcondities verbetert, zegt Decaluwé. Dit biedt mogelijkheden voor een zeekanaal richting Westerschelde. Een oud idee eigenlijk van de Vlaamse Baaien. Havenbaas Coens is zeker gewonnen voor binnenvaart over zee, al loopt hij niet helemaal wild van een energie-eiland.

Kustwacht

De gouverneur heeft ook plannen met de kustwacht. Momenteel bestaat de kustwachtcentrale uit twee diensten: het Maritiem Reddings- en Coördinatie Centrum (MRCC) in Oostende en het Maritiem Informatie Kruispunt (MIK) in Zeebrugge. De gouverneur wil de samenwerking tussen beide uitbouwen tot een Kustwachtcentrale+.