Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Grootschalige SAR-meeting op basis Koksijde

Grootschalige SAR-meeting op basis Koksijde

Nieuws
29/09/2021

De organisatie van deze editie verloopt in nauwe samenwerking met Galileo, het Global Positioning System van de Europese Unie. Dertien helikopterteams uit heel wat Europese landen nemen het tegen elkaar op in een soort search en rescuewedstrijd met hun helikopters. Meer dan honderd bemanningsleden nemen deel.

Vliegproef

Tijdens de meeting stellen SAR-teams ook hun opdrachten, middelen, trainingen en procedures aan elkaar voor. Bedoeling is dat ze van elkaar leren zodat reddingsopdrachten nog efficiënter, veiliger en sneller uitgevoerd kunnen worden.  Onder meer een vliegproef staat vandaag op het programma. Daarbij worden precisie, snelheid en behendigheid van de crew op de proef gesteld.

Naast de NH 90 is er ook een Tsjechische Sokkel, uit de Koude Oorlog en ook een splinternieuwe Duitse H145.

Uit Noorwegen is er de SAR-Queen, de vedette omdat het toestel bijzonder goed geëquipeerd is om complexe heliktoper-reddingsoperaties uit te voeren. (Lees meer onder de foto)

Het team van het veertigste smaldeel staat als Belgisch team heel sterk. Als reddingsteam bij de overstromingen bijvoorbeeld, maar ook op zee met de vele vluchtelingen in Frankrijk die de oversteek naar het VK wagen. Vorige week voerde de NH90 nog vier reddingsoperaties uit.

 

 

Auteurs: 
Redactie