Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Gryson in Wervik wil sluiten: 132 jobs bedreigd

Gryson in Wervik wil sluiten: 132 jobs bedreigd

Nieuws
07/10/2014

De sluiting van Gryson betekent zowat het einde van de echte tabaksproductie in de streek van Wervik. De productie verhuist naar Roemenië of Polen. 99 arbeiders en 33 bedienden moeten op zoek naar ander werk. Ook elders in Europa sluit Japan Tobacco tabaksfabrieken.

In 2012 nam Japan Tobacco Gryson in Wervik nog over van de familie Vandermarliere.  In die periode zijn in het bedrijf meer dan 60 arbeidsplaatsen bijgekomen. De productie bij Gryson is toen met twintig procent verhoogd en de capaciteit is verdubbeld. In de vestiging in Wervik wordt vooral roltabak geproduceerd.

Vorig jaar zei Gryson zich nog te handhaven ondanks de nieuwe Europese tabaksrichtlijnen, nu wijst de directie op de toenemende druk door accijnzen.

"We hebben sinds de overname 11 miljoen dollar (zo'n 8,7 miljoen euro) geïnvesteerd in de fabriek. Er werden 50 à 60 mensen aangeworven", zegt Jeroen Dhanens van Japan Tobacco. Twee jaar later wil het bedrijf dus in 2018 de deuren sluiten. "We zijn ingehaald door de markt".

In Wervik produceren ze elk jaar 5.000 ton roltabak, goed voor vijf mijlard sigaretten. Gryson is bekend van de merken Fleur du Pays, Orlando en Domingo.De verhuis van de productie heeft ook gevolgen voor de tientallen tabakstelers in de regio. Zij produceren elk jaar 120 ton tabak, die Gryson tot aan de sluiting zal blijven afnemen.