Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Kansarmoede van kinderen daalt niet in West-Vlaanderen

Kansarmoede van kinderen daalt niet in West-Vlaanderen

Nieuws
11/06/2021

Dat blijkt uit onderzoek van Kind en Gezin. In Antwerpen ligt de kansarmoede-index met 17,5 procent het hoogst, in Vlaams-Brabant (8,2 pct) het laagst. De provincies Oost- en West-Vlaanderen kennen een even hoge kansarmoede-index (12,9 pct). Limburg komt uit op 14,1 procent, aldus het jaarlijks rapport.

Kansarmoede heeft bij meer dan 8 op de 10 kinderen te maken met een beperkt inkomen en met een laag opleidingsniveau van de ouders. Zowat 78 procent van de kinderen heeft ouders die werkloos zijn of een precaire arbeidssituatie kennen. Meer dan de helft (56,5 pct) van de kinderen in kansarmoede heeft een gebrekkige huisvesting. Gezondheidsproblemen en een laag stimulatieniveau komen minder vaak voor, luidt het.

Oostende

In Oostende zijn de cijfers van kinderen die in kansarmoede opgroeien onverbiddelijk. Maar toch is er sinds enkele jaren beterschap.  Schepen Natacha Waldman: "In 2018 hadden we nog een cijfer van 34,2% van de kinderen die in armoede geboren werden. Ondertussen is dat 28,9%. Het is wel een verbetering, maar bijna 1 op 3 kinderen in Oostende worden in armoede geboren en dat zijn er uiteraard veel te veel".

Eerste 1.000 dagen zijn cruciaal

Sinds 2019 heeft Oostende een armoedebeleidsplan waarin via verschillende concrete acties resultaat wordt geboekt. Zoals de inzet van onderwijsbrugfiguren.  Hoopgevend, maar er is nog veel werk aan de winkel zegt Kind en Gezin. Nele Wouters: "

Onderzoek na onderzoek toont aan dat de eerste 1.000 dagen van een kind cruciaal zijn, vanaf de zwangerschap al. En dat qua gezondheid, taal en beweging. Daarom moeten we alles op alles zetten om die start zo sterk mogelijk te maken en daarbij moeten we die gezinnen ondersteunen"

 

Auteurs: 
Belga