Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Kwarteeuw wijnbouw in Heuvelland

Kwarteeuw wijnbouw in Heuvelland

Nieuws
01/04/2021

Winkelier werd wijnbouwer

De wijnbouw in Heuvelland is gegroeid tot een gerenommeerde sector met zelfs internationale faam. Het begon allemaal met de aanplant van de eerste wijnstok door Jean-Pierre Six en dat is vandaag 25 jaar geleden. In 1996 was hij nog uitbater van een Ieperse kledingzaak, maar maakte wel al wijn als hobbyist. Hij liet zich informeren bij landbouwers in Haspengouw. Iedereen keek toen nog raar op van zijn initiatief. 

Op 1 april is het precies een kwarteeuw geleden dat de eerste wijnstok de Heuvellandse grond inging. Het was Jean-Pierre Six – stichter van Wijngoed Monteberg – die al een tijdje met het idee speelde om wijn in onze contreien te verbouwen.

De Zuiderse hellingen van de Monteberg leken iets later uitermate geschikt om aan wijnbouw te doen. Six is begonnen met 600 stokken op 10 are. Nu staan er 48.000 stokken op 10 ha. In Heuvelland zijn er vandaag de dag een tiental wijnbouwers. Ook elders in Vlaanderen gaan steeds meer mensen wijn verbouwen. Zo is er in Jabbeke een bekende kerstboomteler die nu zijn landbouwbedrijf aan het omturnen is tot wijnbouwerij.

Jean-Pierre is een voorbeeld

Wat begon als experiment, is 25 jaar later uitgegroeid tot een familiebedrijf dat ver buiten Heuvelland bekend is. Intussen volgden ook heel wat andere wijnbouwers in Heuvelland het voorbeeld van Jean-Pierre.

Door de COVID-19 pandemie kunnen de wijnbouwers van de Westhoek er voorlopig geen groot feest van maken. Maar toch loont het de moeite om symbolisch even stilte staan bij die eerste aanplant, samen met de instanties en believers van het eerste uur die de droom hielpen waarmaken.

 

Auteurs: