Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Meer pv's voor drugs in Brugge dan vorige jaren

Meer pv's voor drugs in Brugge dan vorige jaren

Nieuws
28/10/2020

De politie voert de drugscontroles in Brugge op.  Door die extra activiteit lopen er ook meer mensen tegen de lamp. Ruim zestig dealers zijn dit jaar al opgepakt en er zijn al zo’n 300 pv's uitgeschreven voor drugshandel of drugsbezit. Als het zo doorgaat eindigt Brugge dit jaar op 400 pv’s. "Het gaat over polygebruik," zegt korpschef Dirk Van Nuffel. "Als het over dealen gaat, gaat het meestal over cannabis. Al stellen we wel vast dat dealers steeds meer een variatie aan drugs aanbieden. Het gaat ook over cocaïne en partydrugs."

Omdat de politie vooral dealers en gebruikers op het openbaar domein betrapt, zijn de grootste groep jongeren. Oudere gebruikers doen het vaker thuis of bij vrienden. "We stellen wel vast dat ongeveer 35 tot 40 procent van de bij ons gekende drugsgebruikers jongeren zijn tussen de 16 en 20 jaar," zegt de korpschef. "Maar we stellen ook vast dat we elk jaar ook 30 tot 40 jongeren jonger dan 15 jaar betrappen."

Samen strijd tegen drugs 

Bij die jongeren heerst vaak de perceptie dat drugs geen kwaad kunnen. Om toch door te dringen tot die groep rekent de stad ook op anderen. Er komt daarom een sensibiliseringscampagne waarbij de stad ook leerkrachten, huisartsen of mensen uit de bijzondere jeugdzorg betrekt. (Lees verder onder de foto)En opvallend: in tegenstelling tot de haven van Antwerpen is de haven van Zeebrugge geen hotspot voor cocaïnesmokkel. "Daar stellen we toch vast dat er heel weinig vaststellingen gebeuren. Nochtans zetten ons douane en politie daar wel stevig op in. Door het feit dat de trafiek in Zeebrugge vooral uit het Oosten komt, uit China en Japan hebben we minder te maken met drugs in onze haven. Grootste drugstrafieken komen uit  het Midden- en Zuid-Amerika."
Auteurs: