Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Ontwerpteams aan de slag met Kappaertsite

Ontwerpteams aan de slag met Kappaertsite

Nieuws
10/04/2021

Gemeente Zwevegem besliste vorig jaar al om op de Kappaertsite een vernieuwe onderwijs- en vrijetijdscampus neer te poten. Met een Open Oproep via de Vlaamse Bouwmeester konden bedrijven en teams zich kandidaat stellen het project mee uit te tekenen. 48 teams meldden zich, waarvan er nu drie uitgekozen werden.

Samenhang

Voor de educatieve ruimtes rekent Zwevegem op het BDR bureau uit Turijn en Carton123 uit Brussel. Zij moeten een samenhangende en inclusieve onderwijscampus creëren, met aandacht voor vorm en mobiliteit. De openbare ruimtes spelen een fundamentele rol om de open ruimte en publieke gebouwen te verbinden en alle activiteiten samen te brengen.

Daarnaast komen er ook nieuwe polyvalente ruimtes, waar verschillende groepen kunnen thuisvesten. DmvA uit Mechelen en WERK Arkitekter uit Kopenhagen krijgen de kans om deze opdracht uit te werken.

Empathisch

Robbrecht en Daem architecten uit Gent moeten ten slotte aandacht vestigen aan de bezoeker en de gebruiker via een 'empathische' architectuur. De Kappaertsite is voor hen een project met uiteenlopende ambities, waarbij een helder en leesbaar ontwerp het bindmiddel moet zijn. De grondslag vormt een krachtig design-for-all.

De teams krijgen nu enkele maanden de tijd om een uitgebreid voorontwerp te maken voor de hele campus, alsook voor het ontwerpen van een nieuwbouw en de renovaties van 2 bestaande gebouwen. Op de campus zullen de basisschool buitengewoon onderwijs de Klim-Op, het deeltijds kunstonderwijs, de vakantiewerking en naschoolse kinderopvang hun intrek kunnen in nemen. Midden 2024 zouden alle werken moeten afgerond worden.

Auteurs: 
Nick Vandierendonck