Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Plannen om brandweeropleiding te hervormen door tekort aan vrijwilligers

Plannen om brandweeropleiding te hervormen door tekort aan vrijwilligers

Nieuws
20/05/2022

De plannen moeten meer mensen overhalen om bij de brandweer te gaan. Want er zijn vrijwilligers te weinig. In onze provincie zijn het er al 200 minder dan enkele jaren geleden. De grootste daling in Vlaanderen. Federaal parlementslid voor Vooruit Melissa Depraetere uit Harelbeke zet mee haar schouders onder de hervormingsplannen.

"We willen vooral twee dingen doen. Ten eerste de opleiding hervormen. Want we merken dat heel veel brandweervrijwilligers de voorbije jaren afhaken. En nabijheid is één van de belangrijkste aspecten voor de vrijwilligers. Als ze het gevoel hebben dat ze zich echt voor hun eigen gemeente, hun eigen regio kunnen inzetten, dan zal dat veel meer lonen. We willen die opleiding dichter brengen. En we willen die ook toegankelijker maken, want de balans werk en privé is voor iedereen moeilijk, maar zeker voor brandweervrijwilligers waar we veel van verwachten. Een tweede zaak is veel meer sensibiliseren. Bijvoorbeeld bij de jeugd ervoor zorgen dat ze in het vijfde en zesde middelbaar in aanraking komen met veiligheidscursussen, waarbij ze leren wat de brandweer doet," zegt Depraetere.

Reactie brandweer

Bij de brandweer juichen ze de hervormingsplannen toe. Geert Ollevier van de Vereniging Vlaamse Brandweervrijwilligers: "Nu duurt het 4 jaar voor je volwaardig brandweerman bent. Dat zou maar een jaar moeten duren. Met daarna wel nog extra opleiding. Maar je kan intussen al mee op interventie. En die opleiding moet ook dichter bij huis. Nu moet je naar Zedelgem. Mocht men de theoretische lessen op de locatie kunnen houden in de zone van de brandweerman, zou dat een grote besparing in tijd zijn."

Ook in Lauwe, bij Menen zijn ze op zoek naar vers bloed. Daar organiseren ze morgen een demodag om mensen te overtuigen om vrijwilliger te worden bij de brandweer. Bruno Lemant, brandweer Lauwe: "We kunnen altijd extra mensen gebruiken. Zeker voor overdag ook. Het merendeel gaat werken. Dus dan zijn we niet altijd als korps beschikbaar, want je moet daarvoor met zes mensen zijn."

Auteurs: 
Redactie