Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Roeselare gaat strijd aan tegen zwerfafval van afhaalmaaltijden

Roeselare gaat strijd aan tegen zwerfafval van afhaalmaaltijden

Nieuws
19/01/2022

De 'On the Go'-projecten focussen op drie aspecten: lokale handelaars aanzetten om zo weinig mogelijk wegwerpverpakkingen te gebruiken, voorkomen dat de producten zwerfvuil worden en methodes bedenken om meer verpakkingen in te zamelen voor recyclage.

Burgers hebben inspraak

Bedoeling is om zowel handelaars als burgers daarbij te betrekken. De drie steden kozen elk een aantal locaties uit waar handelaars afhaalproducten verkopen en consumenten langer blijven en dus ook het gevaar op zwerfvuil dreigt. Daar worden de komende jaren allerlei initiatieven opgezet die onder meer zullen bestaan uit het stimuleren van handelaars om herbruikbare verpakkingen te gebruiken of extra vuilnisbakken te plaatsen aan hun zaak.

Daarnaast zullen ook burgers worden aangesproken en zal er gewerkt worden rond selectieve inzameling in de openbare ruimte. Tot slot is er ook nog het handhavingsaspect dat nog nadrukkelijker zal worden opgevolgd.

Belangrijk leerproces

Om deze initiatieven te financieren, werd een budget van 350.000 euro ter beschikking gesteld, dat de drie steden onderling verdelen. De drie projecten zijn intussen opgestart en lopen nog tot september 2023. "Met deze projecten spelen we gericht in op een tendens in het zwerfvuilprobleem", zegt Els Gommeren, coördinator van Mooimakers.

"Het wordt voor ons en de steden een heel belangrijk leerproces. We gaan de projecten dan ook van dichtbij monitoren om onze bevindingen mee te kunnen nemen naar initiatieven in de toekomst."

Auteurs: 
Redactie - Belga