Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Schrijnende getuigenissen in boek ‘Vrouwen zonder land'

Schrijnende getuigenissen in boek ‘Vrouwen zonder land'

Nieuws
14/11/2022

Meer dan 50 keer heeft Jennie Vanlerberghe Afghanistan bezocht. Ze is voorzitster van de organisatie Moeders voor Vrede waarmee ze er onderwijs voor vrouwen organiseert, zorgt voor specifieke gezondheidszorg én activiteiten aanbiedt waarmee ze hen een plek in de vrouwonvriendelijke maatschappij wil laten opeisen en vooral ook een gevoel van eigenwaarde kan geven.

In haar boek verzamelt ze zeer uiteenlopende impressies van vrouwen in een land dat voor hen nauwelijks plaats heeft. 'Vrouwen zonder land' wil aan de hand van getuigenissen een beeld schetsen van de schrijnende situatie van de vrouwenrechten in Afghanistan. Meisjes en vrouwen hebben er alle belang bij de waarheid naar buiten te brengen. Naast levensechte verhalen uit het alledaagse familieleven lees je het relaas van vrouwen ondergedoken in shelters of opgesloten in de gevangenis. Er zijn uittreksels uit het dagboek van Jennie bij haar vijftigste bezoek aan het land. En een aantal straffe dames formuleert hun kijk op de toekomst van het land. Opmerkelijk daarbij is de bijdrage van presidentsvrouw Rula Ghani.

Rudi Vranckx: "Respect"

“Afghanistan, geen land voor vrouwen. Dat lijkt de onveranderlijke werkelijkheid, maar niet voor Jennie en haar team. Twintig jaar lang al volg ik hun pionierswerk voor vrouwenrechten, onderwijs en gezondheid. Respect. De taliban hebben de deur gesloten, maar dit boek opent een venster op de wereld van die vrouwen.” Zo omschrijft journalist Rudi Vranckx Vrouwen zonder land op de achterflap.

Het boek is verschenen bij Uitgeverij Bibliodroom.
 

Auteurs: