Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vissers zijn "wildgroei" zeewindmolens beu

Vissers zijn "wildgroei" zeewindmolens beu

Nieuws
05/10/2020

De vissers vrezen voor de gevolgen van de windmolens voor het milieu en voor hun eigen sector. Ook de Belgische Rederscentrale ondertekende de brief mee.

De actiegroep denkt dat het creëren van natuurreservaten als compensatie voor de parken schade aan het milieu en de visserij niet kan voorkomen. Er wordt ook gewezen op "serieuze bedreigingen" voor milieu en de visserij, zoals het lawaai dat gepaard gaat met de plaatsing van windturbines. Dat zou het gehoor van vissen en zeezoogdieren kunnen beschadigen. Ook het plaatsen van onderzeese elektriciteitskabels voor de windmolens kan de migratie van vis, schaal- en schelpdieren verstoren, luidt het. De actiegroep vreest voor jobs in de sector als de vispopulatie door de plaatsing van de parken dreigt te verdwijnen.

Vispaaigebieden

Het wordt de energiesector kwalijk genomen dat veel windparken gebouwd zijn en worden op locaties die bekend staan als paaigebieden. Daarnaast zijn volgens de actiegroep de benodigde milieueffectrapportages niet uitgevoerd, waardoor de windparken niet voldoen aan de Europese regels. Om meer schade te voorkomen, zou er volgens de vissers een verbod op de geplande bouw van windparken moeten komen, net als meer onderzoek, meer zeggenschap in de kwestie en bescherming van de vispopulatie in de Noordzee. Samen met de Rederscentrale ondertekenden vissersorganisaties uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Zweden, Denemarken en Portugal de brief.

Lees ook:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Auteurs: 
Belga
Redactie