Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Werkzaamheden in en rond de jachthaven van Zeebrugge

Werkzaamheden in en rond de jachthaven van Zeebrugge

Nieuws
26/11/2022

De jachthaven in Zeebrugge, het Tijdok en Prinsalbertdok zal binnenkort uitbreiden met 54 plaatsen. Daarbij wordt ook meteen de omgeving vernieuwd. Ook de vismijn zal onder handen genomen worden. Aan die kant komt een vaste stormmuur met poorten. Aan de andere kant van de haven, langs de Rederskaai komt dan weer een dijkmuur. Dat alles moet ons beschermen tegen het stijgende zeewater en 1000-jarige stormen.

De werkzaamheden zijn impactvol, maar er is oog voor de combinatie van veiligheid en ontharding, meer bomen en hogere architecturale kwaliteit. In de eerste fase zullen er werkzaamheden worden uitgevoerd tussen Zeebrugge Strand en de Visartsluis. De tweede fase omvat de zone rondom de jachthaven en zal dus zeer zichtbaar zijn in het straatbeeld.

Voor de werken echt van start kunnen gaan moet er eerst wel nog een omgevingsvergunning goedgekeurd worden. In totaal kost het project 16 miljoen euro, 10 miljoen voor de uitbreiding van de jachthaven en 6 miljoen voor de waterbeveiliging waarvan 1 miljoen van Stad Brugge.

De werkzaamheden in een notendop

  • De bouw van een dijkmuur, stormmuur en mobiele keringen;
  • De renovatie van een stuk kaaimuur in het Tijdok en de aanpak van een stuk glooiing in de Werfkaai;
  • Afbraak- en baggerwerken voor de verdieping van het Tijdok;
  • De installatie van steigers voor de nieuwe ligplaatsen in het Tijdok en Albertdok;
  • Groenaanleg en nieuw straatmeubilair.
Auteurs: 
Xander Cottens / Redactie