Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Wereldkampioene Balsamo juicht in Gent-Wevelgem

Wereldkampioene Balsamo juicht in Gent-Wevelgem

Sport
27/03/2022

Na tweede plaatsen in de voorbije twee edities, strandde Belgisch kampioene Lotte Kopecky nu net naast het podium. Van bij de start volgde de ene aanval de andere op.

De Nederlandse Anne van Rooijen en de Russische Gulnaz Khatuntseva bundelden in de beginkilometers de krachten en reden zo alsmaar verder weg van de grote groep. In aanloop naar de passage op De Moeren werd het tempo in het peloton fiks opgetrokken. Jumbo-Visma wou heel goed gepositioneerd aan die poldervlakte beginnen, maar de wind ontbrak op De Moeren waardoor in het peloton het tempo weer stokte. 

De voorsprong van het tweetal Anne van Rooijen en Gulnaz Khatuntseva klom daardoor weer tot 2 minuten. Half koers vond er in het peloton een valpartij plaats. Met nog 65 kilometer voor de boeg waren de twee vroege vluchtsters eraan voor de moeite. In aanloop naar de Baneberg versnelde Lotte Kopecky. Ze kreeg Katarzyma Niewiadoma, Anna Henderson, Marta Lach en Liane Lippert als steun mee. Zij trokken een eerste keer de Kemmelberg op, maar werden na die bult opnieuw gegrepen. Chantal van den Broek-Blaak ging op de Baneberg nog eens aan de boom schudden. Julie De Wilde counterde. De tweede beklimming van de Kemmelberg zorgde ervoor dat het peloton verder werd uitgedund. Een groep van zowat 40 rensters zette daarop koers richting Wevelgem.

Diverse rensters probeerden een sprint met dat gezelschap te ontlopen. Grace Brown muisde er op 4 kilometer van de finish vanonder. De 29-jarige Australische werd op anderhalve kilometer van de finish opnieuw tot de orde geroepen. Marlen Reusser nam in de slotkilometer Lotte Kopecky op sleeptouw. De Belgische kampioene kwam er op 200 meter van de finish uit, maar werd vlot geremonteerd door wereldkampioene Balsamo. Die boekte haar vierde zege van het seizoen en de derde op rij. Donderdag was ze al de beste in de Classic Brugge-De Panne.

Auteurs: 
Belga